/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Taxarea electronică din transportul public ar duce la economisirea anuală a 30 de milioane de lei, dar ar lăsa 700 de taxatori șomeri

28 septembrie 2017, ora 19:10

„Noi taxatorii aducem tot venitul, dar de unde vor lua ei să plătească la toți șoferii sau la tot personalul. Salariul ei nu au de unde să mărească, da pentru asta au”.

„Ar fi bine, cum va decide primaria așa va fi. Poate lumea va fi mai disciplinată.

Și așa lumea nu achită, dar când va fi vor achita toți? Nu cred. La stații și așa e multă lume, dar când va fi cu acest sistem pentru că ei trebuie să intre numai pe o ușă și va fi cum zice rusul – dezastru”.

„Taxatorii sunt îngrijorați că odată cu introducerea taxatoarelor electronice vor rămâne șomeri. De partea cealaltă, călătorii salută inițiativa”.

„Ce să mai plătească și taxatorul cela. De-ar pune la dispoziția noastră mai mult transport ar fi mai comod. Am luat, am card și am achitat și gata. Nu mai cauta ca să îmi dea rest”.

„Va fi mai bine pentru că nu va trebui taxatorul să umble printre oameni”.

Conform unui studiu de fezabilitate efectuat de BERD, implementarea sistemului de tichetare electronică ar costa Primăria 15 milione de euro. Tot de ce vor avea nevoie cetățenii va fi un simplu card.

„În primul rând acestea sunt titlurile de călătorie care se produc, se personalizează și se pun la dispoziția populației. Titlurile de călătorie sunt diferite, pot fi cardurile electronice pentru plată, poate să fie cod de plată la telefonie mobilă”, a menționat Andrei Postică, manager de proiect RTEC.

Mai dificilă este procedura de realizare. „O să dureze cel puțin jumătatea de an pregătirea pachetului de documente, dar implementarea e posibulă în decursul a doi ani de zile”, a declarat Andrei Postică, manager de proiect RTEC.

Proiectul de tichetare electronică a fost propus de liberali. Socialiștii insistă însă ca proiectul să fie supus dezbaterilor publice. Regia Transport Electric gestionează peste 350 de troleibuze, deservite de 700 de taxatori. Dacă sistemul de tichetare electronică ar fi pus în practică, anual ar fi economisite 30 de milioane de lei, bani care acum sunt achitați sub formă de salarii taxatorilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram