Transgaz SA a primit toate autorizațiile de construcție a gazoductului care leagă Moldova și România

29 septembrie 2017, ora 10:57

În cadrul întrevederii au fost discutate mai multe aspecte ale proiectului de construcție a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, inclusiv a fost definitivat caietul de sarcini pentru achiziții publice, stabilit termenul de prezentare a ofertelor, procedura de examinarea a acestora, criteriile de stabilire a învingătorului și lansarea construcției.

Partea moldovenească a primit proiectul tehnic al gazoductului pe segmentul Ungheni-Chișinău, ajustat la toate cerințele prezentate de autoritățile Republicii Moldova, inclusiv pe cele mai sensibile locuri – punctele de trecere a drumurilor naționale, în special a centurii de ocolire a orașului Chișinău și localitatea Tohatin.

În cadrul dialogului, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că conform planului de acțiuni, în luna octombrie urmează a fi ratificate contractele de finanțare cu BEI și BERD, care oferă câte 41,5 milioane euro, iar în perioada noiembrie-decembrie va fi lansat tenderul pentru selectarea companiei de construcție a gazoductului.

Octavian Calmîc și Ion Sterian au mai convenit asupra faptului că construcția gazoductului urmează a fi sincronizată pe ambele segmente, inclusiv teritoriul României, încât acesta să fie pus în funcțiune până la începutul anului 2019. Interlocutorii au convenit ca algoritmul final, precum și ultimele detalii ale planului de acțiuni privind construcția gazoductului să fie discutate și stabilite în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare comercial-economică, care se va desfășura pe 13 octombrie la București.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram