A început o nouă viață la 78 de ani. Gheorghe Chicu a demonstrat că vârsta nu este o piedică în a lupta pentru viață, indiferent de provocări. Asta a făcut și acum un an, când a fost diagnosticat cu insuficiență renală. Și-a luat soarta în mâini și s-a împăcat cu gândul că Centrul de Dializa va fi a doua lui casă.

Gheorghe Chicu locuiește în satul Horodiște, Călărași. Anul trecut, soarta l-a pus la o mare încercare. Bărbatul a fost diagnosticat cu insuficiență renală.

Eu m-am simțit rău cu rărunchii și am nimerit în reanimare. Acolo, medicii au depistat că numai dializa poate să mă salveze”, povestește Gheorghe Chicu, pacient.

De atunci, de două ori pe săptămână, bărbatul este nevoit să vină la Chișinău la dializă. Deși mărturisește că drumul, deseori, îl istovește, pofta de viață îi dă noi forțe și nu-l lasă să cedeze.

Eu vin mereu cu speranța că o să fie bine, cu zâmbet vin și chiar sunt optimist. Eu trăiesc pentru copii, pentru nepoțele. Și aș vrea să mai trăiesc”, explică bătrânul.

Chiar și după această lovitură primită de la viață, Gheorghe Chicu, agronom de profesie, nu a renunțat la pasiunea lui… grădinăritul.

Noi fără muncă nu putem. Soția e mai harnică decât mine. Ea, ca biolog, cu florile, iar eu cu agricultura. Și noi concurăm. Facem așa ca să fie o ambianță de dragoste”, spune domnul Gheorghe.

Gheorghe Chicu este o excepție. Psihologii spun că, de obicei, vârstnicii primesc diagnosticul de insuficiență renală ca pe o sentință.

Un pacient mai în vârstă inclus în dializă se simte ca o povară pentru consoartă și pentru copiii. Nu vrea să-i pună în situația de a-l îngriji”, explică psihologul, Diana Știrbu.

Deși în prezent, indiferent de vârstă, pacienții au acces la dializă, cu câțiva ani în urmă vârstnicii aproape că nu aveau această posibilitate.

Deoarece accesul la dializă a fost destul de restrâns, rămânea numai tratament conservator în multe cazuri. La moment, în afară de unele contraindicații majore, toți pacienții care au nevoie de dializă, indiferent de vârstă, beneficiază de serviciile noastre. – Și fără dializă cât timp mai aveau de trăit? Un vârstnic de peste 60 de ani… – Depinde cât de reușit a fost tratamentul conservator. Poate două-trei luni, șase luni maximum”, afirmă directorul Centrului de Analiză, Petru Cepoida.

Peste 500 de persoane din Moldova sunt dependente momentan de dializă. Medicii spun, însă, că numărul celor care suferă de insuficiență renală ar fi mult mai mare.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!