Pereți murdari și jerpeliți, paturi de fier și saltele vechi. Așa arată celula în care ar fi fost bătut Andrei Braguță. Primele poze din Izolatorul în care s-a aflat tânărul au fost transmise postului nostru de televiziune de către reprezentanții Oficiului avocatului poporului. Aceștia au efectuat mai multe vizite la mai multe izolatoare din tara. Imaginile sunt dezolante în locurile de detenție preventivă din Orhei, Rezina, Călărași și Leova. Acolo mai ales grupurile sanitare arata îngrozitor. Un pic mai curat e la Ștefan Voda, Telenești și în izolatorul Centrului Anticoruptie.

Aceasta este celula numărul 9 în care ar fi fost bătut Andrei Braguța. Camera are pereții jerpeliți, paturile sunt din fier, iar saltelele și plapumele sunt vechi. Cel puțin asta se vede din poza făcută de reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului.

Celula 9 este asigurată pentru detenția a 8 persoane, spațiul corespunde. Ceea ce nu corespunde este dreptul la intimitate, iar plapumele sunt neigienice, acestea sunt minime, iar celula 11 este pentru detenția unei singure persoane care corespunde tuturor condițiilor,” susține Alexandru Zubco, șeful secție prevenirea torturii, Oficiul Avocatul Poporului.

Alexandru Zubco ne-a spus că mai multe poze din izolatorul în care a fost deținut Braguța vor fi făcute publice ulterior. Reprezentanții Oficiului avocatului poporului au mers la mai multe izolatoare de detenție provizorie din țară. Potrivit lor, în condiții greu de imaginat ajung reținuții din Inspectoratele din Rezina și Orhei. Aici, grupurile sanitare arata dezolant – igrasia curge pe pereți, iar chiuvetele și veceurile arată oribil.

„Starea este satisfăcătoare la două camere de care se folosesc la moment, iar restul camerelor sunt sigilate și nu se folosesc,” a menționat Vitalie Cuiban, Șef-adjunct IP Rezina.

„Ar trebui să ridicăm documentele din anii precedenți, pentru că a fost efectuată reparația în izolator. Dar trebuie să văd anume când a fost efectuată,” afirmă Diana Maxim, ofițer de presă IP Orhei.

O situație aproape similară este și la izolatoarele din Călărași și Leova. La Florești de exemplu, una din camerele de detenție este mică și murdară, iar saltelele arată dezgustător și sunt rupte.

„Ceea ce ține de observații generale, este vorba de condiții insalubre de detenție. Vorbim despre condiții materiale, parțial sau total în izolatoare nu sunt asigurate condițiile minime,” afirmă Alexandru Zubco.

Ceva mai curat pare a fi în izolatoarele din Ștefan Vodă, Telenești, în penitenciarul pentru minori de la Goian și la cel de femei de la Rusca. Cele mai bune condiții de detenție sunt în izolatorul Centrului Anticorupție. Membrii Consiliului pentru prevenirea torturii și reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului au efectuat vizitele din luna martie până în prezent. Experții au verificat condițiile în care sunt deținute persoanele arestate preventiv și dacă sunt respectate drepturile omului în aceste instituții. Rezultatele verificărilor vor fi reflectate într-un raport al Consiliului pentru prevenirea torturii.