Asociția Prom-Lex a verificat achizițiile publice făcute de autorităților administrației publice locale (APL-urile) de nivelul II în prima jumătate a anului 2017. Consiliile raionale, cele municipale și Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, din ianuarie până în iunie 2017, au făcut achiziții de peste 104 milioane de lei.

Cei mai mulți bani s-au dus pentru lucrări de reparații și construcții – peste 45 de mil. de lei, urmate de lucrări de reparație a drumurilor – peste 22 mil. lei, bunuri și servicii – peste 19 mil. lei, produse petroliere – aproape 13 mil. lei și 16 autoturisme care au valorat 4,7 mil. lei.

Totodată, în raportului Nr. 1 Monitorizarea Transparenței Activității Administrației Publice Locale de Nivelul II și a UTA Găgăuzia, Asociația Promo-LEX a constat un grad înalt de atribuire a contractelor de achiziție în
baza unui număr foarte mic de oferte participante la concurs, fapt ce nu asigură o concurență eficientă în procesul de achiziții. Astfel, 19% din contractele de achiziție (valoarea totală – 13,8 mln. lei) semnate de APL în rezultatul desfășurării licitațiilor deschise/cererii ofertelor de prețuri, au fost semnate în baza unei singure oferte participante la concurs (un singur agent economic a înaintat oferta). Obiectul achizițiilor acestor contracte au constituit produse petroliere, reparația drumurilor, autoturisme și alte bunuri și servicii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!