/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Fără „sfintele” taxe. Un preot din Moldova nu mai percepe bani pentru înmormântări, cununii sau botezuri

06 octombrie 2017, ora 19:17

Este absolvent al facultății de Calculatoare, Informatică și Microelectronică, iar anul trecut a absolvit și Teologia la Chișinău. Din februarie 2017, este paroh la biserica din Mihuleni. Cum a ajuns acolo, s-a apucat de reforme, iar primul lucru pe care l-a făcut a fost anularea tuturor taxelor bisericești.

„Pur și simplu nu am pentru cine să le impun, pentru că iarăși cui să pui dacă satul este într-o stare jalnică. Fiecare după putință dacă este vreo rânduială, mai lasă ceva. Ne ajută. Noi taxe nu impunem, dar fiecare dacă are ceva de lăsat și de ajutat normal că nu putem să respingem primim acea sumă de bani și o folosim la fel pentru menținerea lăcașului”, a menționat parohul Ioan Graur.

Oamenii l-au îndrăgit și îl ajută cum pot. La renovarea lăcașului s-a implicat inclusiv diaspora din Canada, Portugalia și Rusia.

„Ceea ce s-a lăsat din bani s-au procurat ferestre, tavanele s-au reparat, ușa s-a procurat. Se fac lucrări. Persoanele din sat, adică sătucul trebuie să aibă grijă de preot ca preotul să aibă ce mânca, ce îmbrăca, iar preotul trebuie să slujească să aibă grijă de popor, de parohie”, spune parohul.

Recent, preotul a luat un credit pentru procurarea aparatelor de aer condiționat: „Acum primul ce este pe listă este să fac căldura pentru că vreau să văd copilașii tot așa de bucuroși să vină și iarna, să nu înghețe nici bătrâneii și vreau clopote pentru că avem un clopot și este într-o stare așa mai jalnică”.

Când a venit la biserică, a găsit doar un cor de femei trecute de a doua tinerețe. Acum, biserica are și un cor de copii, iar preotul a făcut comandă de microfoane și boxe: „Mergeam la liceele din Șoldănești și făceam lecții de religie și, respectiv, copii de acolo mă știau. Și când au aflat că am venit aici, au venit foarte mulți copilași – 10 – 15 și tot timpul îi avem la vecernie, la liturghie”.

Singurul clopot al bisericii, care datează din 1870, a cam răgușit. Ioan Graur își propune să cumpere unul nou: „Nu prea se aude, vine lumea și zice: Părinte, ești la slujbă, dar nu am auzit clopotele. – Pai l-am sunat, dar dacă el nu sună mai tare. Asta e dar ce putem să facem?”.

Cel mai mult se bucură de preotul modern localnicii.

„E un preot foarte foarte bun. Deodată s-a apucat de restaurarea bisericii”.

„Nu pune taxe, nu pune nimic, te duci la biserică cu ce ai. S-au făcut mai multe la biserică, mult mai frumos arată și cu mai multă dragoste lumea se duce”.

„Ne bucură acest fapt. Am înțeles că avem un preot foarte educat și foarte cumsecade cu toate că cu dânsul nu am colaborat, dar e un om foarte lăudat”.

Pentru că nu primește salariu în calitate de preot, dar are familie și copii, parohul și-a deschis o afacere în microelectronică: „Sunt inginer licențiat în electronică și telecomunicații, specializarea microelectronică medicală și mai repar echipamentul Centrului Stomatologic, Centrul Medicilor de Familie”.

Contact de TV8, episcopul Ioan Moșneguțu a precizat ca Mitropolia Moldovei nu a impus nici o taxă bisericească nici unei parohii și a îndemnat toți preoții să-i urmeze exemplul parohului Ioan din Mihuleni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram