Încă o grădiniță renovată din banii României. Pavilioane, termoizolare, acoperiș și sistem electric nou și... mulți copii fericiți. Grădinița „Viorel și Viorica” de la Budești, arătă ca nouă datorită sprijinului oferit de Guvernul de la București. Fericiți că-și vor petrece copilăria în condiții decente, la inaugurare, copiii i-au răsplătit pe cei care au contribuit la frumusețea din jurul lor cu cântece, dansuri și poezii.

Cu cântece, dansuri, poezii și sport – așa și-au manifestat picii recunoștința. Copiii spun că le place cum arată acum grădinița lor.

Părinții, prezenți la inaugurare, s-au declarat încântați de priveliștea din grădinița renovată cu banii României.

„E de nerecunoscut. Este o grădiniță care corespunde cerințelor europene. Este încântător”.

„Pereții erau tot așa, mă rog mai vechi. A fost în reparație și mult timp nu au frecventat grădinița și erau dornici de grădiniță”

„Era grădinița veche, erau condiții mai rele. Sunt foarte frumoase, sunt foarte mândră de realizările pe care le avem”.

Prezenți la eveniment au fost și elevii clasei I a școlii din localitate. Aceștia au venit să-și revadă grădinița.

Pentru renovarea acestei grădinițe au fost alocate peste 1 milion de lei din grantul oferit de România. Instituția nu a mai fost reparată din 1990.

„Am termoizolat instituția, am schimbat acoperișul pavilioanelor și podelele îmbrăcate în lemn și am schimbat rețele electrice, panourile. Prin termoizolare sperăm să obținem și niște achitări, deservicii la căldură mai mici”, a menționat directoarea grădiniței din Budești, Ludmila Ganganu.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a menționat că grădinițele renovate cu ajutorul României beneficiază de aceleași condiții ca și cele din UE: „Am menționat încă odată că dacă nu reușim să integrăm Republica Moldova în UE astăzi sau mâine, măcar să aducem astăzi o parte din Europa în Republica Moldova, pentru că această grădiniță este renovată la standarde europene”.

Nu a lipsit nici primarul interimar al Capitalei, Nistor Grozavu: „Noi chiar în oraș avem puține grădinițe care au un asemenea grad de izolare termică. Mi-a plăcut foarte mult și recunosc că sunt pentru prima dată la un asemenea eveniment. În trecut nu m-am preocupat de acest domeniu”.

Până acum, cu sprijin financiar românesc, au fost renovate mai mult de jumătate din grădinițele din Republica Moldova. Mai exact, până în acest moment, România a cheltuit pentru reparația a 933 de grădinițe din Moldova 26 de milioane de euro.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!