Cere și ți se va da... căldură! Sezonul de încălzire a început, dar puțini se grăbesc să se conecteze la agentul termic. Fac economii. Până acum „Termoelectrica” a recepționat 36 de solicitări de conectare a căldurii, inclusiv de la patru instituții de învățământ preșcolar din capitală. Deocamdată, însă, convectoarele și reșourile electrice sunt sursele de căldură la care au recurs grădinițele. Locatarii blocurilor spun însă, că mai bine înfruntă frigul, încă suportabil, decât să scoată bani din buzunar pentru căldură.

Instituția de învățământ preșcolar „Auraș-Păcuraș” din capitală este frecventată de peste 200 de copii. Gradinița încă nu primește căldură. Se descurcă cum poate.

În grupele mici 3-4 ani și 4-5 situate pe partea de nord sunt conectate convectore. În celelate grupe au fost prescurtate activitățile copiilor cu 5-7 minute”, explică directoarea grădiniței, Silvia Gherciu.

Pentru că grădinița dispune de numai trei convectoare, educatorii recurg la exerciții și pauze dinamice pentru ca cei mici să nu înghețe.

Potrivit administrației grădiniței, dacă temperatura va scădea, grădinița va solicita Direcției de învățământ să fie conectată la căldură.

Temperatura în grupe permite și somnul copiilor nu este afectat. Sunt 16-18 grade”, susține directoarea.

Nici chișinăuienii nu se grăbesc însă deloc să se conecteze la agentul termic. Înfruntă frigul cum pot, doar ca să facă economii.

La noi e foarte frig și nu înțeleg de ce nu au pornit căldura. Pornim încălzitorul, îmbrăcam trei halate. Mergem așa pentru că nimic nu se poate de făcut”.

Suntem tineri încă. Bate la buzunar e cam devreme încă. La 18 grade dacă noaptea reziști e minunat”.

E frig, e răcoare. Se poate de dat nu în toată ziua, dar măcar la două zile”.

În principiu, „Termoelectrica” este gata să asigure cu agent termic la dorință, orice consumator”, susține directorul Termoelectrica, Veaceslav Eni.

Până acum au fost conectate la căldură 36 de obiective, inclusiv patru spitale, patru blocuri locative, 11 case particulare, o școală, o instituție de învățământ superior, patru grădinițe și 14 agenți economici.