În loc de scuar renovat, vom avea un depozit pentru expoziții de pictură. Consiliului Național al Monumentelor Istorice a respins proiectul de renovare a scuarului Ghibu, înaintat de un grup de tineri. Aceștia suspectează că la baza refuzului ar sta interese oculte și înțelegeri subterane. Cei de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării ne-au spus că vor veni cu o reacție mai târziu. Directorul Muzeului susține că instituția are nevoie de scuar, pentru ca picturile să nu stea prin depozite.

Deși Consiliul Municipal a dat undă verde proiectului tinerilor de amenajare a scuarul Ghibu, aceștia au fost blocați de Consiliul Național al Monumentelor Istorice.

Era vizibil că acești oameni erau pregătiți și au venit cu o decizie deja luată și doar au făcut așa un fel de formă de examinare a subiectului. Noi nu am venit cu nici o construcție, noi nu am venit cu absolut nimic, noi am venit cu amenajarea unui spațiu public deja existent”, susține activistul civic Victor Chironda.

Potrivit grupului de inițiativă, în acest moment spațiul este „bun public” și aparține Primăriei, mai ales că anterior proiectul a fost avizat și de Direcția arhitectură și urbanism a Primăriei.

La moment spațiul este al primăriei. Noi vrem să îl reamenajăm, pentru asta am pregătit toate actele necesare. Ne-a semnat proiectul arhitectul-șef”, explică Chironda.

Arhitectul proiectului susține că locația respectivă urma să fie amenajată cu bănci pentru recreere.

Am propus un proiect foarte modest pentru a instala niște bănci și după cum am spus mobilier urban. Este necesar pentru că dacă ne uităm aici nu este nici o bancă, de asta nici oameni nu prea sunt”, ne spune arhitectorul proiectului, Andrei Vatamaniuc.

Contactați de TV8, cei de la Ministerul Culturii au spus că vor reveni cu o reacție mai târziu. Directorul Muzeului de Artă a negat că ar exista vreo înțelegere invizibilă cu cei de la Ministerul Educației și Culturii. El a spus că a solicit ca acest spațiu să rămână al muzeului.

În spațiile în care se fac undeva un depozit sunt ireale pentru că e vorba de dezvoltarea muzeului în sine. Eu, ca director de muzeu, pentru că știu în ce condiții sunt depozitate fondurile știu câte fonduri stau închise în depozite, sigur că muzeul are nevoie de spații expoziționale”, afirmă Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Arte.

Activistul Victor Chironda susține că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis o scrisoare prin care a solicitat CMC să repună în legalitate decizia din 2015, care prevedea că scuarul Onisifor Ghibu aparține Muzeului Național de Arte al Moldovei și era destinat pentru construcția unui depozit. CMC a anulat acea decizie, dând preferință proiectului de renovare înaintat de grupul de tineri. Aceștia spun că ar avea nevoie de vreo două milioane de lei pentru amenajarea scuarului și că își asumă aceste cheltuieli.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!