Igor Dodon a ajuns la Moscova și a avut o întrevedere cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Șefii de stat au discutat mai multe subiecte. Despre acest fapt Igor Dodon a anunțat pe pagina sa de facebook unde a venit cu un raport.

Dodon a menționat că i-a spus lui Putin că Moldova mizează pe continuarea participării active a Federaţiei Ruse la procesul de negocieri privind diferendul transnistrean, „proces în care acestui stat îi revine un rol foarte important”, susține șeful statului.

Acesta a mai spus că susţine constant reglementarea politică a conflictului transnistrean în cadrul formatului de negocieri „5+2” în condiţiile respectării principiilor de suveranitate şi integritate teritorială a Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene. Dodon a subliniat și „rolul pozitiv pe care l-a avut şi continuă să-l aibă actuala misiune de menținere a păcii pe Nistru cu participarea pacificatorilor ruşi”.

Menționăm că guvernarea solicită retragerea militarilor ruși din Transnistria.

În același timp Dodon susține că a discutat cu Putin și despre persoane din elita politică moldovenească care „nu se bucură” de ameliorarea relaţiilor moldo-ruse şi dezvoltarea parteneriatului nostru strategic. „Guvernul şi majoritatea parlamentară, controlată de ţările din Occident, depun tot efortul pentru a submina relaţiile dintre ţările noastre. Am declarat că dezaprob categoric orice manifestări antiruse ale autorităţilor Moldovei, gen – deportări din Moldova a demnitarilor, jurnaliştilor şi artiştilor din FR, propaganda antirusească în mass-media. L-am asigurat pe Preşedintele Rusiei că nu voi semna nicio lege antirusească, chiar dacă majoritatea parlamentară o va vota repetat. Acest lucru este valabil și pentru proiectul de lege cu privire la interzicerea difuzării pe teritoriul Moldovei a buletinelor de știri şi a emisiunilor informaţional-analitice produse în Rusia”, a scris Dodon pe pagina sa de facebook.

Totodată, șeful statului scrie că a solicitat extinderea listei întreprinderilor moldoveneşti care vor avea acces pe piaţa rusă şi amnistierea cetăţenilor Moldovei, care au asupra lor încălcări ale articolului 27 al Legii federale nr. 114.