/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Ministrul Justiției, despre decizia UE de a nu acorda finanțare. „Banii care erau bugetați de UE, i-am bugetat din bugetul național”

11 octombrie 2017, ora 19:41

Într-un comunicat de presă se anunță că „ UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient”, se menționează în comunicat de presă.

În aceste condiții, UE a decis să nu mai transfere bani pe contul guvernului susținut de democrați și deputații lui Leanca. Vorbim de 28 de milioane de euro. Vladimir Cebotari, ministrul justiției recunoaște că în acea perioadă nu au fost îndeplinite angajamentele.

Pentru noi nu este nimic nou ceea ce s-a spus în acest comunicat. Este un lucru pe care noi îl înțelegeam și îl așteptam, doar că noi speram că odată ce au fost corectate lucrurile și acțiunile au fost realizate în perioada ulterioară, credeam că acest lucru va fi luat în considerare”, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

Potrivit ministrului Justiției sistarea ajutorului financiar din partea UE nu a fost un impediment în susținerea reformei, din motiv că au fost alocate surse naționale.

Banii care erau bugetați de UE, i-am bugetat din bugetul național. Mai mult ca atât dacă o să urmăriți cu atenție trendul de finanțare a justiției în ultimii ani o să vedeți că în 2017 fondul justiției este mai mare decât în 2009”, a mai menționat ministerul Justiției, Vladimir Cebotari.

Deși actuala guvernare se laudă că luptă cu corupția și a pus la pușcărie un prim-ministru, iar mai mulți miniștri, primari, judecători fie au fost condamnați cu suspendare fie au încă dosare pe rol, aceste cazuri par să nu convingă autoritățile europene. Tot mai multe voci, atât din țară cât și din afară, denunță justiția selectivă, iar recent un grup de eurodeputați au cerut ca Moldova să fie lipsită de bani europeni. Cei 19 europarlamentari sunt îngrijorați de deteriorarea statului de drept, justiția selectivă ca instrument de exercitare a presiunii asupra oponenților politici, investigarea insuficientă a fraudei bancare din 2014 și pluralismul mass-media. Recent fostul reprezentant al Uniunii Europene la Chișinău Kalman Mijei a declarat că în Moldova încălcarea drepturilor omului e mai gravă ca în perioada comuniștilor.

Eu pot să vă spun că numărul plângerilor la CEDO în această perioadă este mult mai mic cu numărul plângerilor anual în perioada comunistă”, a mai adăugat ministrul Justiției.

Acum câteva zile guvernul Filip a mai ratat alte 100 de milioane de euro. Milioanele au fost înghețate pentru că democrații și socialiștii au schimbat sistemul electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram