/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Restanțe la reforme europene. Guvernul și Parlamentul încearcă să-și justifice rateurile

13 octombrie 2017, ora 17:04

Cabinetul de Miniștri și reprezentanții Legislativului s-au întrunit astăzi pentru a discuta despre modul cum este implementat Acordul de Asociere la UE. Premierul Pavel Filip a ținut să se justifice din start în legătură cu suspendarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro de către UE. Banii nu vor veni anul acesta.

„Din aceste 10 condiții de a obține prima tranșă deja 4 sunt realizate, 4 sunt în proces de realizare acum la Parlament și 2 sunt realizate de Guvern. Nu există absolut nici o restanță din punctul acesta de vedere”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Veșnica dispută privind lupta împotriva corupției și reformarea sectorului justiției a consumat cel mai mult timp. Oficialii nu au trecut cu vederea nici disfuncționalitatea Autorității Naționale de Integritate. Din aprilie, de când a fost elaborată procedura de organizare a concursului pentru funcția de director ANI, fotoliul rămâne vacant și astăzi. Ultimii candidați au picat testul poligrafului.

„Nu putem interveni în aceste procese, deoarece Consiliul este independent și nu trebuie să fie influențat de noi”, a spus ministrul justiției, Vladimir Cebotari.

S-a vorbit și despre necesitatea reformării sistemului de salarizare în sectorul bugetar.

„În domeniul salarizării s-au făcut reformele destul de haotic. În diferite structuri există diferite salarii. Răspunsul a fost de fiecare dată că se lucrează la un nou concept al salarizării”, a menționat Roman Boțan, președinte Comisia Securitate Națională.

„Putem să ne punem mâinile în cap, pentru că o să vedeți suport la salariu pentru că lucrează în acest serviciu. Să nu ne mințim noi că salariul este la nivelul acesta, dar dacă o să calculați toate suporturile, el trece peste 200%. Colegii au elaborat, acum încă este în discuții la Guvern”, susține prim-ministrul.

Autoritățile spun că sunt conștiente că au de dat din coate pentru a recâștiga încrederea Uniunii Europene. Mai ales că partenerii occidentali au impus și o condiție politică pentru oferirea suportului financiar. Este vorba de renegarea de către donatori a sistemului electoral mixt votat de Parlamentul de la Chișinău.

„Au spus că veți primi suportul bugetar după ce vom avea o evaluare a respectării normelor de drept și democratice în Republica Moldova. Este o noutate pe care am auzit-o ieri. Trebuie să fim absolut realiști și să înțelegem că nu vom mai avea avans de încredere, doar trebuie să muncim”, a mai adăugat Filip.

Deși din cele 109 acțiuni incluse în Planul unitar au fost realizate doar 58, autoritățile dau asigurări că vor depăși restanțele până la finele acestui an. Deși Guvernul și Parlamentul își sincronizează agendele la Chișinău, Igor Dodon promite altceva președintelui rus la Soci. Acesta nu va fi însă un impediment, spune Andrian Candu, dar ar putea întârzia procesele: „Nu văd cum declarațiile sau promisiunile, în ghilimele, făcute de președinte ne-ar încurca pe noi în activitate, decât, cu regret, ne reține câteodată în promulgarea legilor. Noi toți suntem în așteptarea decizie CC legate de ministrul Apărării”.

Tradițional, Parlamentul și Guvernul se convoacă în ședință comună la începutul sesiunilor parlamentare. La finele lunii octombrie, la Strasburg, va avea loc ședința Comitetului parlamentar de asociere. Până atunci, Parlamentul va organiza o ședință la care vor fi abordate subiectele problematice din relația cu UE.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram