/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

/FOTO/ Motivele care au constrâns-o pe Cristina Țărnă să renunțe la funcția de director adjunct CNA

missing
17 octombrie 2017, ora 19:05

„Este adevărat că mi-am depus cererea de demisie din funcția de director adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA). Directorul CNA, Viorel Chetraru, m-a rugat să avem mai întâi o discuție la acest subiect. Urmare a discuției, dumnealui mi-a înțeles motivele și a transmis cererea mea către Parlament. Țin să precizez că motivele invocate până acum în presă referitoare la demisia mea nu au fost nici veridice, nici complete. Prin urmare, pentru a evita să-mi fie atribuite motive speculate, mă văd constrânsa să împărtășesc motivele reale, chiar dacă o decizie pe marginea cererii mele de demisie încă nu a fost luată.

Motivele legate de destabilizarea ARBI

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) de abia a început să-și pună la punct activitatea, reușind să recruteze angajați, să scrie regulamentele de activitate, să agreeze conectarea la bazele de date internaționale, să inițieze semnarea acordurilor cu instituții omoloage străine, să stabilească prima comunicare cu KROLL.

Destabilizarea ARBI nou-create, autonome și independente în cadrul CNA, îi va amâna inevitabil activitatea. Cu tot respectul pentru Ministerul Finanțelor, nu cred în independența și eficiența ARBI în cadrul fiscului.

Motivele legate de reforma CNA

De ceva timp știam că Ministerul justiției pregătește reformarea CNA, însă nu cunoșteam prea multe detalii. De curînd am aflat concepția noii reforme: CNA se va transforma în avocatul businessmanilor și se va ocupa doar de stabilirea contravențiilor de corupție mică și foarte mică. Comentariile sînt de prisos. Această viziune de reformă mi-a dat un motiv în plus pentru demisie.

Motivele personale

Consider că reformele anunțate și demarate în domeniul anticorupție reduc substanțial din politicile promovate cu expertiza CNA şi implicarea mea în ultimii ani, fiind vorba de mai multe legi și politici care abia încep să fie puse în aplicare. În situația creată, în care viziunile pe care le împărtășesc nu sînt compatibile cu viziunile anunțate, nu văd rostul să rămîn în această funcție.

Țin să infirm speculațiile legate de interesul meu de a candida pentru alte funcții publice (ANI, ARBI) sau de a mă implica în activitate politică. Pentru moment, unicele mele intenții profesionale sînt legate de revenirea la activitatea de consultanță națională și internațională în domeniul de integritate și anticorupție,” afirmă Cristina Țărnă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram