/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Procuratura a alocat peste 700.000 de lei pentru procurarea mantiilor procurorilor. O singură unitate costă 1.400 de lei

missing
17 octombrie 2017, ora 08:24

Adjunctul procurorului general, Mircea Roșioru, care este și președintele Consiliului Superior al Procurorilor, a declarat pentru IPN că de la începutul anului și până în prezent au fost confecționate 520 de mantii, iar în acest sens din bugetul procuraturii au fost alocați peste 700 de mii de lei. Astfel, din numărul total de 720 de procurori, peste 30 de locuri sunt actualmente vacante. Alți 45 de procurori sunt suspendați din funcție din diferite motive, iar în jur de 60 de procurori, care activează în cadrul Procuraturii, se ocupă de politici și nu au nevoie de facto de mantii pentru că nu merg în instanță. Respectiv, cele 50 de mantii care sunt în proces de confecționare, va acoperi numărul necesar, iar toți procurorii vor dispune de ținuta vestimentară prevăzută de lege, lucru care urmează să se întâmple până la mijlocul lunii decembrie.

Mircea Roșioru a menționat că asigurarea procurorilor cu mantii a durat din cauza aprobării tardive a Regulamentului privind stabilirea modelului și a însemnelor distinctive ale ținutei vestimentare a procurorilor. Acesta a fost aprobat cu întârziere – pe 22 decembrie 2016, adică cu o săptămână până la intrarea în vigoare a obligativității de a purta mantie în instanță. Președintele CSP menționează că un alt motiv pentru care procurorii nu au reușit să se prezinte la ședințele de judecată în mantie chiar de la 1 ianuarie 2017, este și durata procedurilor de achiziție. Însă din luna mai, în proporție de aproape 90%, procurorii au fost asigurați cu mantii.

Mantia procurorului, spre deosebire de cea a avocaților și a judecătorilor din instanțele de fond și apel care este neagră, este de culoare bleumarin mat. De asemenea, acuzatorii de stat poartă în piept insigna Procuraturii Generale. Prețul pentru o unitate este 1.400 de lei. Ținuta vestimentară se pune la dispoziția procurorului în mod gratuit, iar termenul de folosință a unei mantii este de cinci ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram