Cauza penală de învinuire a ofiţerului de la CNA, Cristian Richicinschii, acuzat de abuz de putere, care ar fi folosit, în interes personal, probele din mai multe dosare în sumă de peste 50 mii euro şi aur în valoare de peste 160 mii lei a ajuns pe masa magistraţilor.

Amintim că, ofiţerul a fost reţinut în vara acestui an pentru 72 de ore după ce, dintr-un dosar pe care-l gestiona au dispărut mai multe probe. Fiind iniţiată de către procurorii anticorupţie a unei cauze penale pe acest fapt, s-a stabilit gestionarea frauduloasă a diferitor corpuri delicte (sume de bani şi obiecte din aur), admisă de către ofiţerul de urmărire penală menţionat supra, în mai multe dosare privind acte de corupţie din procedura sa.

În cadrul urmăririi penale procurorii anticorupţie, cu autorizarea judecătorului de instrucţie, au aplicat sechestru pe bunuri în valoare de 120 000 lei. De asemenea, învinuitul a asigurat restituirea integrală a prejudiciul în valoare de 1 218 129 lei.

Actualmente, învinuitul nu mai activează în cadrul CNA, acesta şi-a recunoscut vinovăţia integral şi are măsura preventivă arestul la domiciliu.

Învinuitul pledează vinovat în cadrul procesului penal şi a solicitat examinarea cauzei în procedură specială în baza probelor administrate la faza de urmărire penală, conform procedurii prevăzute de art.3641 din Codul de procedură penală.

Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat cauza penală spre examinare Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani. Dacă inculpatul va fi recunoscut vinovat de cele incriminate, acesta riscă o pedeapsă de până la 6 ani închisoare. Norma penală mai prevede şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Reamintim că, ofițerul CNA Cristian Richicinschi este fiul lui Iurie Richicinschi, cel care a ocupat în ultimii ani mai multe funcții importante în stat, el fiind consilierul democratului Marian Lupu, în perioada în care acesta deținea funcția de președinte interimar al R. Moldova, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, dar și director adjunct al Serviciului Pază și Protecție de Stat.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!