/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Spitale, la mila europenilor. Autoritățile nu alocă nici un bănuț pentru reparație

18 octombrie 2017, ora 17:25

Pereți fisurați și îngălbeniți, vopsea care se cojește, mobilier uzat și aparate vechi, dar păstrate ca ochii din cap. Așa arată Secția de chirurgie a spitalului din Șoldănești. Mariana Gorgos activează în calitate de chirurg în această secție din 1991. Din lipsă de aparate performante, la Șoldănești nu se mai fac intervenții chirurgicale complicate.

„Intervențiile chirurgicale pe vase nu se fac la noi. Intervențiile traumatologice mai complicate tot nu se fac la noi, ortopedia. Intervențiile chirurgicale mai complicate sunt pe câteva specialități, dar noi nu suntem doctori. Eu nu sunt neurochirug, nu sunt angiochirurg, nu sunt traumatolog noi deservim urgența”, a menționat Mariana Gorgos, medic chirurg.

Sala de proceduri arată jalnic. Aici teracota cade la prima atingere, iar mesele de pansament sunt încă de la înființarea instituției, pardoseala este jerpelită, iar de detergenți nici vorbă.

„Aici e sala de pansamente curate. Aici avem sterilizatorul, masa de pansamente, iluminator, setul necesar de instrumente, seturile pentru șoc, antișoc. Altceva mai performant aici nu avem”, spune Mariana Gorgos.

Nici saloanele nu arată mai bine. Paturile sunt din lemn, lenjeria curată, dar îngălbenită de vreme, mese și scaune adunate, parca, de la gunoi. Dacă în secțiile renovate din Chișinău pacienții au lângă pat un buton prin apăsarea căruia alertează medicii, la Șoldănești de așa ceva nici nu s-a auzit. Pacienții tot cu gândul la ajutorul europenilor stau.

„Principalul piciorul să se îndrepte și medicul să fie bun. Condițiile merg și așa. Deja cum a da Dumnezeu – cum europenii vor contribui. Noroc că e aproape, să fie departe, Doamne Ferește”, spune Liuba Tcaci, pacientă.

Administrația spitalului spune că și-ar dori ca secția să fie modernizată, dar nu sunt bani. Și nici medicii nu mai vin să lucreze la Șoldănești.

„În primul rând avem doi chirurgi. Se face apendicită, colicistită, reumatism – cam așa ceva pentru că alte operații mai mari nu se fac. 05.14-05.26 Sunt puțini. Noi avem turul de gardă de medici chirurgi care ar trebui să fie alcătuit din patru persoane, dar avem numai trei. Nici ginecologi nu avem. Avem doi medici care și aceea au vârstă pensionară. Ei fac, dar deja au obosit, mai că se refuză de aceste servicii, tineri nu vin, nașteri nu sunt”, a declarat Veaceslav Pali, directorul spitalului.

Medicii încearcă să mențină instituția pe linia de plutire. Consiliul raional nu alocă nici un bănuț pentru renovarea sau dotarea spitalului cu aparate medicale.

„În bugetul raional nu avem preconizate surse, dar alocăm din fondul disponibil care se creează la începutul anului financiar”, susține Svetlana Rotundu, președintele raionului Șoldănești.

Din surse externe, la spitalul din Șoldănești se fac reparații la fațada clădirii și cazangerie. Tot cu sprijin extern, au fost reparate secțiile de terapie și pediatrie, iar instituția a fost dotată cu un ultrasonograf modern în valoare de un milion de lei și cu un aparat radiografic digital. Iar in curând, cu ajutorul financiar al Slovaciei, în Secția chirurgie vor fi renovare cabinele de duș și WC-urile. Anual, doar în această secție sunt tratați peste 400 de pacienți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram