/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Elevii din stânga Nistrului au protestat la ambasada Rusiei. Cer respectarea dreptului la instruire în limba română

missing
19 octombrie 2017, ora 18:09

Cu pancarte în mâini și însoțiți de profesorii lor, mai mulți elevi din stanga Nistrului au venit să protesteze în fața Ambasadei Rusiei. Ei au cerut să le fie recunoscute drepturile la educație și să aibă o școală cu predare în limba română la ei în localitate.

Învățăm după amiază și suntem nevoiți să circulăm în fiecare zi”, explică Ecaterina Niculiță, elevă.

Vrem să avem o școală la noi în oraș, la noi acasă, pentru că suntem nevoiți să facem naveta zi de zi în orașul apropiat, aflat sub jurisdicția RM”, ne spune și Anastasia Lăpușneac, elevă.

Noi am dori să mergem în orașul natal, să învățăm în limba română și să scriem în latină, nu în chirilică”, afirmă și elevul Vladimir Bulmaga.

În 2002, elevii au fost scoși cu forța din liceul din Grigoriopol. De atunci, ei sunt nevoiți să facă naveta la școala din Doroțcaia, pentru a învăța în limba română.

Cerem reîntoarcerea liceului în Grigoriopol, cerem să fim liberi. Vrem să spunem Federației Ruse că rana este vie și sângerează”, a declarat și directoarea liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi.

Avocații Asociației „Promo-LEX” au transmis celor de la Ambasada Rusiei 8 hotărâri de condamnare a Federației Ruse la CEDO, dintre care, până acum, doar una a fost executată.

Rugăm Federația Rusă să transmită îngrijorările noastre și dorința noastră, ca această hotărâre a Curții Europene să fie îndeplinită. Drepturile acestor oameni continua să fie încălcate, deja s-au perindat câteva generații și numărul acestor elevi în aceste instituții scade dramatic”, explică Ion Manole, director executiv Promo-LEX.

Manifestanții au depus un demers și la Ministerul de Externe de la Chișinău, dar și la Președinție – unul repetat – în care cer ca autoritățile constituționale să asigure dreptul la educație copiilor din regiunea transnistreană. Momentan, în stânga Nistrului, mai activează 8 școli cu predare în limba română. Din cauza presiunilor constante, exercitate asupra administrației acestora, dar și asupra părinților, numărul copiilor care învață la aceste școli a scăzut în ultimii ani cu câteva mii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram