Își antrenează gândirea critică și creativitatea! Mai mulți elevi de la UTM studiază în baza unui model preluat de la Universitatea „Aalborg” din Danemarca. Programul de studii se numește „Problem Based Learning”, ceea ce înseamnă – studii bazate pe probleme. Acesta le permite studenților să identifice singuri problemele din societate și să le soluționeze. La ore, profesorii nu țin prelegeri, ci vin doar cu unele idei. Astfel, studenții se obișnuiesc să lucreze în echipă și își dezvoltă spiritul analitic.

Repartizați în echipe, curioși și plini de idei. Așa studiază 51 de studenți de la UTM. Cătălin Bargan este student în anul I al Facultății de Calculatoare, Informatică și Micro-electronică. Studentul spune că îndată ce a văzut noul program de studii „Ingineria Software”, nu a stat mult pe gânduri și a aplicat. Au urmat câteva probe „de foc”, iar acum, împreună cu echipa sa, lucrează la un proiect.

„Acum lucrăm la un logo. Proiectul nostru este să ajutăm oamenii să găsească parcări în oraș”, spune Cătălin Bargan student FCIM.

Studenții spun că noul program îi ajută să-și dezvolte creativitatea, gândirea critică și spiritul de echipă.

„Noi singuri suntem capabili să ne creăm problemele, adică nu sunt impuse de cineva, noi singuri decidem care problemă vrem să o soluționăm”.

„Este ceva interesant, lucrăm în grupuri, interacționăm mai mult cu colegii noștri”.

„Cea mai mare provocare pentru mentor este să cunoască un răspuns, dar să nu-l poată oferi studenților. Să nu le dea soluția dumnealor, dar ei să vină cu soluția”, susține Elena Gogon, șef program „Ingineria Software”.

Noul program a fost implementat datorită unui profesor universitar de la Universitatea „Aalborg” din Danemarca, originar din Republica Moldova. Întregul proiect a costat aproximativ 1500 de euro.

„Este o metodă nouă de predare, care permite studenților o autonomie foarte largă în ceea ce privește elaborarea programului individual de dezvoltare”, a menționat Romeo Țurcanu, profesor universitar din Danemarca.

Proiectul presupune reproiectarea a 6 programe de studii, bazate pe noua metodă de predare-învățare, axată mai mult pe partea practică de studiere, unde rolul cel mai important în procesul de studii îi revine elevului, nu profesorului.

„Pentru o astfel de abordare centrată pe student, ai nevoie de spații care să fie flexibile, să poți forma echipe. Astfel de spații noi le vom extinde pe toate facultățile UTM”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan.

Sălile au fost echipate cu suportul UE, în cadrul „Erasmus”. Proiectul a fost inițiat în 2015.