/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Nevoia și lipsa banilor îi fac pe pensionară să muncească în continuare. Modificările la Codul muncii îi îngrijorează

missing
26 octombrie 2017, ora 18:35

Pe Trofim Pelciuc l-am găsit măturând frunze în fața Gării. De 22 de ani face naveta de la Șipoteni. Se trezește la ora 4 dimineața, pentru ca la ora 8 să-și înceapă ziua de muncă. Peste câteva luni, iese la pensie. Are un salariu de numai 1200 de lei. Pentru munca pe care o face zilnic și frigul pe care îl îndură, spune că primește puțin, dar se mulțumește și cu atât. Bărbatul speră să nu fie eliberat din funcție după ce va ieși la pensie.

Măturăm teritoriul. – E mult de lucru, mai ales când bate vântul. Dacă mă va alunga de aici, rămân pe baza pensiei. Unde să mă duc? – Dar în continuare ați dori să lucrați? – Dacă va fi sănătate, ar ridica oleacă și leafa, că promit de mulți ani că o s-o ridice. Plătesc numai gazul, lumina”, afirmă Trofim Pelciuc, măturător Gara Feroviară Chișinău.

Boris Siminițchi lucrează la Gara Feroviară în calitate de pictor-decorator de mai bine de 30 de ani.

Ce e în gara aici, totul ce e pe perete e făcut de mine”.

Deja de doi ani este pensionar, dar spune că mai activează, pentru că pensia de 1000 de lei nu-i ajunge.

Ne vom duce dacă nu vor mai avea nevoie de noi. Pur și simplu, pensia e mica. Vreu să lucrez și să am sănătate, măcar încă vreo 20 de ani… ”, afirmă Boris Simințchi, pictor-decorator, Gara Feroviară Chișinău.

Și alți angajați spun că și-ar dori să lucreze și după pensionare. Dacă li se va cere să plece, spun că vor ruga șeful să-i lase să mai lucreze.

Eu o să-i spun că nu am cu ce trăi și să mă lase să lucrez, un an, doi, poate vor mai ridica pensia, vor mai fi schimbări în țara asta”, explică Constantin Morari, mecanic, Gara Feroviară Chișinău.

Șeful Gării Feroviare susține că recent, la întreprindere, s-au făcut optimizări. El spune că nu vrea să se despartă de personalul care este la pensie, mai ales că salariile pe care le poate plăti întreprinderea sunt mici și neatractive pentru tinerii specialiști.

Salariile în primul rând sunt foarte mici și tineretul cu un salariu de 1600 până la 2000 nu se vor angaja. Pensionarii respectiv sunt în forță, la care, gara are nevoie strictă de această forță. Gara Feroviară Chișinău va încheia contracte individuale de muncă cu termen determinat”, susține Mihail Arusoi, șeful Gării Feroviare, Chișinău.

Sindicatele critica noile reglementări și spun că modificarea Codul muncii s-a făcut în defavoarea angajaților.

Încalcă dreptul fundamental la muncă. Această prevedere constituie o formă voalată de discriminare a salariaților pe criterii de vârstă. Un beneficiu, în ghilimele spus al legislației muncii acordat salariaților, care și-au dedicate peste 30 de ani de activitate”, afirmă Eugeniu Covrig, Jurist la Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

De cealaltă parte, Ministerul Muncii, susține că noua lege va oferi noi posibilități tinerilor specialiști. În plus, spun oficialii, eliberarea din funcție la atingerea vârstei de pensionare nu este o obligație, ci un drept al angajatorului.

Dacă cu adevărat este vorba despre o persoană care este valoroasă pentru entitatea care activează, are un potențial fizic, cât și intelectual, sigur nici un angajator nu va concedia persoana respectivă. Va fi posibilă și angajarea tinerilor specialiști și să existe o limită de aflare a persoanei în câmpul muncii”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Noile amendamente la Codul muncii au intrat vigoare la 20 octombrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram