Cimitirul „Sfîntul Lazăr” din Chișinău va fi extins din nou. Consiliul Municipal Chișinău a votat astăzi extinderea cu încă 37 hectare de teren, care vor trece din proprietatea comunei Grătiești în proprietatea municipiului Chișinău. Astfel, Primăria Chișinău va acorda 40 de milioane de lei primăriei din Grătiești pentru acest teren.

În Chișinău sunt 11 cimitire, iar cimitirul „Sfântul Lazăr” este cel mai nou dintre ele și funcționează din 1965. Cimitirul, numit colocvial Cimitirul Doina, are o suprafață de circa 2.000.000 m2 și este unul din cele mai mari cimitire din Europa.

Cimitirul a fost deschis în anul 1966 și în prezent are peste 300.000 de morminte, printre care și 600 de cavouri, fiind împărțit în 266 de sectoare. Aici sunt îngropați în medie între patru și cinci mii de oameni pe an. O parte din cimitir, proprietate a statului german, găzduiește rămășițele soldaților germani căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, în cimitir sunt înmormântați peste 10.000 de evrei.

Către mijlocul anului 2015 administrația cimitirului a solicitat autorităților municipale și primăriei Grătiești să permită extinderea cimitirului cu încă 50 de hectare.