Mitropolia Moldovei va edifica o construcție în vecinătatea Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău. Înălțarea „Casei Patriarhiei” a fost introdusă astăzi pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului municipal Chișinău și a fost adoptată cu votul a 38 de consilieri.

Edificarea unei asemeni construcții a stârnit critici în mediul online. „Zero discuții publice, zero prezentări, zero dezbateri. Cel puțin proiectul prevede amenajarea unui veceu public în parc. O să vedem cît de public va fi”, a scris activistul orășenesc Victor Chironda.

Proiectul „Casei Patriarhiei”, votat astăzi de consilierii municipali, nu este unul nou spațiului public și datează din 2013. Autorul acestuia este arhitectul Gheorghe Bulat, care a elaborat şi proiectul de reconstrucție a complexului Catedralei, inclusiv Clopotniţa şi agheasmatarul. Blocul auxiliar va avea suprafața de aproape 700 de metri pătrați și o înălțime de 6 metri și jumătate.

Anterior unul din proiecte a fost respins deoarece reprezenta un bloc cu 6 nivele.

În mai 2012, Dorin Chirtoacă a avut o întrevedere cu ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului şi al Întregii Moldovei, în cadrul căreia au discutat despre reconstrucția Casei Parohiale. Edificiul a existat în spatele Catedralei până în anul 1969, când autoritățile din acea vreme ale Chișinăului au decis amplasarea în acel loc a primului punct de pompare a apei. Reprezentanții Mitropoliei au recunoscut că ar vrea să construiască în locul stației o parohie unde să fie depozitate, veșmintele preoților, covoarele și alte accesorii. Primăria Chișinău finanțează proiectul de construcție cu 1 milion de lei.