Autoritățile din Federația Rusă au refuzat extrădarea lui Renato Usatii în Republica Moldova, au anunțat astăzi procurorii PCCOCS. Cu o zi înainte ca un post autohton de televiziune să difuzeze un anunțat interviu video cu killerul Vitalie Proca, aflat în detenție în România, despre tentativa de asasinat a bancherului rus, Gherman Gorbunțov, procurorii au ieșit în fața presei anunțând că Proca nu cunoaște cine ar fi comandat asasinarea lui Gorbunțov. Mai mult, procurorii au menționat astăzi ca cei despre care spun ei că ar fi fost audiați în dosar, le-ar fi comunicat că, pentru 600 de mii de euro, Proca e gata să declare că asasinatul ar fi fost comandat de Vladimir Plahotniuc.

Postul privat de televiziune a difuzat un promo la interviul cu killerul Proca, interviul integral urmând a fi difuzat joi. În promo, Proca recunoaște că a fost cel care a ținut degetul pe trăgaci și i se adresează comanditarului, spunându-i că: „Eu pentru ceea ce am făcut îmi asum, și, cred, că a veni timpul și tu, pentru ceea ce ai comandat tu, o să-ți asumi tu”.

Procurorii au prezentat astăzi, tot în Power Point, schema tentativei de asasinat asupra lui Gorbunțov. În legătură cu acest caz, procurorii moldoveni susțin că au încercat să-l audieze pe Proca, reținut în Rusia și extrădat României, dar au fost împiedicați de autoritățile ruse.

„Cu privire la audierea lui Vitalie Proca în calitate de bănuit, nici el, nici partea rusă nu a avut disponibilitatea de a comunica cu organele competente în acest sens”, a menționat Vitalie Busuioc, șef adjunct PCCOCS.

Potrivit procurorilor moldoveni, la solicitarea de extrădare a lui Renato Usatîi, autoritățile ruse s-au dovedit a fi la fel de necooperante.

„Organele competente ale Federației Ruse ne-au refuzat extrădarea pe motiv că acesta este și cetățean al Federației Ruse. Totodată acesta rămâne anunțat în căutare internațională”, susține procurorul Lilian Bacalîm.

Procurorii susțin că Usatîi ar încerca să ascundă urmele și caută un terț. Și, spun procurorii, l-a găsit pe Vitalie Proca. Procurorii ca și cum ar ști pe cine îl va acuza joi Proca, în interviu, de comandarea asasinatului împotriva lui Gorbunțov și încearcă să amortizeze impactul dezvăluirilor: „Pentru suma de 600 de mii de euro Proca Vitalie este de-acord, este pregătit să declare sau într-un interviu sau într-o audiere oficială că omorul lui Gherman Gorbunțov a fost comandat de către Vladimir Plahotniuc”.

În martie 2012, omul de afaceri rus Gherman Gorbunțov a fost împușcat în unul din centrele financiare din Londra. Victima a scăpat cu viață. De comiterea tentativei de asasinat este bănuit Vitalie Proca. Acesta a fost condamnat definitiv în România, într-un alt dosar, la 21 de ani și 8 luni de detenție pentru că ar fi încercat să asasineze un bucureștean, pe care l-a confundat cu un interlop.