Mitropolia Moldovei vine cu mai multe precizări vis-a-vis de edificarea Casei Parohiale în vecinătatea Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău. Înălțarea „Casei Patriarhiei” a fost votată marți, 31 octombrie, în cadrul Ședinței Consiliului municipal Chișinău de către 38 de consilieri.

Potrivit Mitropoliei Moldovei, această construcție este destinată preoților, personalului auxiliar și enoriașilor Catedralei pentru necesitățile de cult. „Edificarea casei parohiale în cadrul Complexului Catedralei este o necesitate pentru instituția de cult, în vederea deservirii acesteia, pentru că în prezent Catedrala nu dispune de spaţii auxiliare”, se menționează într-un comunicat de presă remis de instituție.

Clădirea va fi amplasată în locul Staţiei de Pompare nr. 1, ce urmează a fi lichidată și va mai găzdui:

– un paraclis încorporat cu baptisteriu, destinat săvârșirii Ierurgiilor absolut necesare ciclului liturgic.
– o bibliotecă de carte ortodoxă.
– o veșmântărie (garderoba veșmintelor bisericești), prescurăria, depozitele pentru consumabile.
– o sală polivalentă destinată organizării școlii duminicale și a altor activități extra-parohiale.
– o sală pentru repetiții corale pentru corurile Catedralei, atât cel format din profesioniști, cât și cel de copii.

În demisolul clădirii vor fi amenajate încăperile auxiliare activității gospodărești.

Mitropolia Moldovei susține că, tergiversarea construcției Casei Parohiale a servit dintotdeauna un impediment pentru buna desfășurare a activității Complexului Catedralei, atât pentru enoriași, cât și pentru clerul și angajații Catedralei, care sunt în număr de aproximativ 100 de persoane.

„O Casă Parohială a existat în spatele Catedralei şi până în 1969, când autorităţile din acea vreme ale Chişinăului au decis demolarea ei și amplasarea în respectivul loc a primului punct termic al reţelei de încălzire centralizată a capitalei”, precizează Mitropolia.