/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Semnează petiția! Locuitorii Chișinăului cer transparență în construcția Casei Parohiale din Parcul Catedralei

01 noiembrie 2017, ora 13:47

Potrivit proiectului în spatele catedralei se va construi un bloc auxiliar ce va avea suprafața de aproape 700 de metri pătrați și o înălțime de 6 metri și jumătate. În acest context autorii petiției semnalează situația gravă legată de degradarea și acapararea sistematică a spațiilor publice, scuarurilor și zonelor verzi din centrul istoric al orașului Chișinău.

Amintesc că Parcul Catedralei face parte din patrimoniul arhitectural național, iar terenul aferent clădirii Catedralei este proprietate publică a municipiului Chișinău. Și constată că decizia adoptată Consiliul Municipal Chișinău a fost luată în lipsă totală de transparență și fără a respecta procedurilor legale și democratice de luare a deciziilor. În acest context semnatarii și autorii petiției solicită următoarele:

1. Cerem Consiliului Municipal Chișinău să anuleze decizia privind ”Concepția privind construcția unui bloc auxiliar la Catedrala Mitropolitană ”Nașterea Domnului” în scuarul Catedralei” din 31 octombrie 2017 ca fiind nejustificată, neclară și adoptată cu încălcarea procedurilor legale.

2. Cerem Primăriei Municipiului Chișinău să organizeze consultări publice pe subiectul respectiv, conform prevederilor Regulamentului cu privire la procedurile de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional, cu participarea beneficiarului proiectului și prezentarea argumentelor în favoarea necesității construcției.

3. Cerem Mitropoliei Moldovei, în calitate de autor și beneficiar al acestui proiect să facă public proiectul în întregime, prin amplasarea acestuia în mediul online, cu desenele tehnice și parametri reali ai construcției presupuse, cu numărul de copaci care urmează a fi defrișați, cu planul de amenajare șantierului și a spațiului public din jurul clădirii și a căilor de acces.

4. Cerem SA ”Termoelectrica” și altor structuri municipale care realizează lucrări de strămutare a rețelelor din spațiul prevăzut pentru construcție să prezinte actele în baza cărora realizează aceste lucrări și sursele de acoperire financiară a lucrărilor.

5. Cerem organelor de resort să se autosesizeze și să verifice legalitatea acțiunilor primarului interimar Nistor Grozavu și altor funcționari din primărie care au aprobat și avizat documentația de proiectare sau au coordonat înstrăinarea terenului cu cod cadastral 01005190223 și realizarea lucrărilor de strămutare a rețelelor fără existența unei documentații de proiect al construcției.

6. Cerem Cancelariei de stat, în calitate de instituție responsabilă, să verifice legalitatea deciziei Consiliului Municipal Chișinău și, în cazul în care aceasta nu corespunde normelor legale, să o atace în judecată.

Autorii spus că „până la clarificarea tuturor aspectelor menționate mai sus, noi, semnatarii acestei petiții, considerăm decizia CMC ilegală și netransparentă și ne rezervăm dreptul de a contesta această decizie și de a organiza acțiuni de protest”.

Doritorii de a semna petiția o pot face AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram