Reprezentanţii companiei Kroll sunt aşteptaţi la Chişinău săptămâna viitoare. „Suntem în ultimele discuţii cu reprezentaţii companiei asupra a două documente care urmează să ne fie prezentate”, a declarat joi, 2 noiembrie, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, transmite IPN.

Unul din cele două documente este Strategia de recuperare a mijloacelor fraudate. „Aici a fost efectuat un lucru intens cu Procuratura Anticorupţie şi cu CNA, pentru a integra comentariile lor”, a remarcat Sergiu Cioclea.

Cel de-al doilea document este Raportul II al companiei. „BNM are voinţa să publice acest document. Vom discuta cu Kroll ce poate fi publicat din el. Transparenţa în această etapă este foarte importantă. Desigur, cu respectarea secretului anchetei pentru a nu prejudicia recuperarea banilor. Aceste lucruri vor fi discutate pe o platformă interinstituţională cu reprezentanţii Kroll”, a mai spus guvernatorul BNM.

În ceea ce priveşte banii care au fost recuperaţi din miliardul fraudat, Sergiu Coclea a spus că 80% din mijloacele recuperate (peste 1 mlrd lei) rezultă din procedura de lichidare a celor trei bănci, şi anume prin rambursarea unor credite sau vânzarea gajurilor pentru ele.

Întrebat când va începe recuperarea banilor din jurisdicţiile indicate în Raportul Kroll, Sergiu Cioclea a spus că unele jurisdicţii au reacţionat pozitiv la solicitarea BNM şi au promis să colaboreze în acest sens, de exemplu ţările baltice. Altele, mai puţin. „Va fi o activitate dificilă, care va dura mai mulţi ani, dar care va începe chiar la finele lunii noiembrie, după prezentarea de către Kroll a Strategiei de recuperare a banilor”, a mai spus guvernatorul BNM.