/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

O nouă formulă de calcul a impozitului pe avere. Cele mai importante prevederi din Politica fiscal și vamală pentru anul 2018

02 noiembrie 2017, ora 08:41

Astfel, fiecare persoană fizică va avea dreptul la o scutire personală în sumă de 11.280 lei pe an, comparativ cu 10.620 – în prezent. Totodată, scutirea pentru fiecare persoană întreținută se va majora de la 2.340 de lei la 2.520 lei anual.

Suma scutirii personale pentru cei care au avut de suferit din cauza avariei de la Cernobâl, acțiunile de luptă pentru integritatea Republicii Moldova, de pe urma războiului, represiunilor politice și luptelor din Afganistan vor constitui 16.800 lei anual față de 15.840 lei în anul curent.

Cu referire la activitatea agenților economici, în premieră, politica fiscală prevede o metodologie simplificată de evidență a mijloacelor fixe. Totodată, producătorii de lapte vor avea dreptul la restituirea taxei pe valoare adăugată (TVA). Iar cota redusă a TVA de 8% se va aplica pentru energia termică produsă din biocombustibil solid, destinată instituțiilor publice.

Cota fixă de impozitare a veniturilor cetățenilor care livrează agenților economici producție agricolă se va majora de la 3% la 5%. La fel, este prevăzută majorarea accizelor pentru produsele petroliere, tutun și alcool.

Pentru prima dată va fi instituită o nouă formulă de calcul a impozitului pe avere, și anume asupra autovehiculelor a căror valoare este mai mare de 1,5 milioane de lei.

Alte modificări de ordin vamal se referă la anularea facilităților fiscale și vamale pentru magazinele de frontieră ce activează în regim duty-free, aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară, măsură ce va fi aplicată începând cu 1 iulie 2018. Deținătorii de licență în domeniu, valabilă la data intrării în vigoare a legii, urmează să-și continue activitatea până la expirarea acesteia.

Politica fiscală și vamală pentru anul 2018 urmează să fie dezbătută și votată în plenul Parlamentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram