/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Fumatul - o plăcere nocivă scumpă. Cât va costa cel mai ieftin pachet de țigări?

missing
02 noiembrie 2017, ora 18:23

Potrivit documentului, un pachet de țigarete ovale, fără filtru, va costa cel puțin 10 lei, iar cele cu muștuc – 12 lei, comparativ cu 7 lei, cât costă în prezent. Va rămâne neschimbat prețul minim al țigaretelor cu filtru – 16 lei. Scumpirile nu se opresc însă aici. Deputații au votat în prima lectură politica bugetar fiscală și vamală pentru 2018. Documentul propune majorarea cotei accizului la băuturi alcoolice, tutun și bijuterii, prin ajustarea la rata inflației prognozată pentru anul 2020, de 5%. Unii s-au arătat nemulțumiți că proiectul propune impozitarea mai dură a țigaretelor fără filtru.

„Astăzi suntem martori la niște cote de acciz, mai ales la țigările fără filtru, absolut fatale pentru ceea ce înseamnă industria prelucrătoare”, a menționat Simion Grișciuc, deputat PPEM.

„Trebuie să beneficieze și producătorii, dar și statul”, susține Octavian Armașu, ministrul finanțelor.

„Facem lobby pentru producătorii străini care au acaparat aproape toată piața Republicii Moldova de țigări cu filtru”, spune Simion Grișciuc.

„Îmi pare foarte rău să văd deputați în această sală care sunt îngrijorați de anumite măsuri prevăzute în politica fiscală, care ar reduce consumul de tutun”, a răspuns Oxana Domenti, deputat PCRM.

Deputații nu au trecut cu vederea riscurile de corupție admise de document, riscuri asupra cărora a atenționat și Centrul Național Anticorupție.

„CNA, în avizul său, scrie foarte clar – actualul concept al politicii fiscale creează premise stimulatorii pentru corupție”, a declarat Zinaida Greaceanîi, președintele fracțiunii PSRM.

„Nu putem să prevedem absolut toate situațiile în lege. De altfel, nu ar fi necesare instituțiile care se numesc Serviciul Fiscal și Serviciul Vamal”, a replicat Armașu.

Proiectul presupune și majorarea accizului la carburanți cu 9%. Autorii propun, de asemenea, o creștere de la 3 la 5% a impozitului pe venit al persoanelor fizice, obținut din livrarea producției agricole către agenții economici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram