Guvernul a aprobat alocarea a șase milioane de lei pentru reparația mai multor clădiri distruse în urma calamităților naturale din 2016 și aprilie 2017. Trei decizii în acest sens au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de vineri, 3 noiembrie.

Astfel, s-a dispus alocarea mijloacelor financiare în sumă de 3,17 milioane de lei pentru restabilirea acoperișului grădiniței din comuna Pîrlița, afectată de ploile torențiale din iunie 2016. 472,4 mii lei vor fi alocaţi pentru reparaţia acoperișului școlii sportive din orașul Drochia, deteriorat în urma calamităților naturale din anul curent.

Totodată, Comisia a aprobat alocarea sumei de 2,32 milioane de lei pentru repararea instituțiilor de cultură, afectate de ninsorile din luna aprilie 2017.

În cadrul ședinței s-a discutat și despre acțiunile necesare pentru o bună pregătire pentru sezonul rece.
Premierul a cerut autorităților responsabile mobilizare maximă. Astfel, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale urmează să asigure buna funcționare a instituțiilor medicale în perioada rece și accesul persoanelor la medicina de urgență, iar Ministerul Afacerilor Interne să pregătească echipamentele necesare pentru punctele de reabilitare. Totodată, Prim-ministrul a solicitat Ministerului Economiei și Infrastructurii să pregătească tehnica necesară pentru curățarea drumurilor și asigurarea capacității de intervenție a furnizorilor de energie electrică în condiții meteo dificile.

Premierul a accentuat importanța bunei comunicări și conlucrări între autoritățile publice centrale și locale: “Împreună constituim administrația publică în acest stat și trebuie să avem grijă să le oferim cetățenilor confortul necesar, indiferent de timpul care este afară”, a subliniat Pavel Filip.