/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

FMI susține că a ajuns la un acord cu Chișinăul. Moldova ar putea primi următoarea tranșă de 22 de milioane de dolari

07 noiembrie 2017, ora 16:24

Într-un comunicat al reprezentanței FMI în Moldova se menționează că programul se realizează, în linii mari, în parametrii conveniţi, iar toate criteriile de performanță stabilite pentru finele lunii iunie 2017 au fost respectate cu o marjă semnificativă. De asemenea, mai multe criterii de performanță structurală au fost îndeplinite, deși unele din ele cu întârzieri.

Același comunicat spune că, perspectivele pentru Republica Moldova sunt favorabile. „Pe termen mediu, prognozăm o creștere economică de circa 4 la sută, fiind afectată negativ de factori demografici. În anii următori, intermedierea financiară eficientă – facilitată de eforturile decisive de curățare a sectorului financiar – va constitui un factor cheie al creșterii economice pe intern, în timp ce redresarea durabilă a cererii externe din contul principalilor parteneri comerciali va veni în susținerea creșterii exporturilor. În contextul politicilor bugetare curente, riscul ca Moldova să se confrunte cu probleme în deservirea datoriei rămâne scăzut, iar dinamica generală a datoriei publice are un caracter sustenabil”.

Totuși, FMI notează că în continuare se atestă riscuri semnificative. Printre acestea se numără: incertitudinea pe plan politic, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare, riscurile macrofinanciare legate de tergiversarea eforturilor decisive de curățare a sectorului financiar și riscurile legate de menținerea ritmului intens de implementare a reformelor pe parcursul unei perioade îndelungate, cu scopul impulsionării ritmului creșterii economice sustenabile.

O misiune a FMI condusă de dl. Ben Kelmanson s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie, pentru consultări în conformitate cu prevederile Articolului IV al Statutului FMI pentru anul 2017 și pentru a purta discuții în cadrul celei de-a doua revizuiri a Programului susținut de FMI în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismului extins de creditare (ECF).

Membrii misiunii au avut întrevederi cu Prim-ministrul Pavel Filip, Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, Ministrul Finanțelor Octavian Armașu, Ministrul Justiției Vladimir Cebotari, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea, dar și cu alți funcționari de stat de rang înalt, cu reprezentanții societății civile, ai sectorului de afaceri și ai comunității internaționale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram