A defilat pe covorul roșu, a împărțit distincții și diplome și a asistat la un spectacol muzical. Așa a fost prima apariție publică a noului ministru al Apărării, Eugen Sturza. El a felicitat Orchestra Prezidențială cu ocazia celei de-a 25-a aniversări și a încercat să fugă de jurnaliști.

După ce a defilat în fața militarilor, a ținut un discurs, doar că a citit totul de pe foaie. Apoi a decorat membrii Orchestrei Prezidențiale. A fost răsplătit pe măsură. Membrii orchestrei și-au etalat talentul la cântat, dar… și la dans.

„Este foarte dificil, mai ales iarna, la temperaturi foarte joase, când stăm câte 2-3 ore aliniați în poziție de drepți, cu mâini înghețate”, spune Ion Corețchi, locotenent.

„Fiind într-un colectiv de bărbați, ne mai susținem unul pe altul. Pentru mine în fiecare zi este opt martie”, menționează Alexandra Postolachi, plutonier major.

După ce s-a lăsat fotografiat, ministrul a încercat să scape de jurnaliști. După câteva secunde de ezitare, a decis, totuși, sa se întoarcă în fața camerelor de filmat.

Întrebat cum au fost cele două săptămâni de la învestire, Eugen Sturza a răspuns că a muncit și că a avut multe ședințe: „- Ați vizitat unități militare. Cum e acolo? Cum sunt condițiile? – Condițiile sunt nu cele mai bune. – Dvs ați făcut armată? – Eu nu am făcut armată. Eu am trăit în armată, eu m-am născut în armată. Tatăl meu este militar. Eu știu ce înseamnă armata”.

Totuși, nu a reușit să aibă o întrevedere cu șeful statului, care a spus anterior că nu-l recunoaște ca ministru. Igor Dodon nu a venit la aniversarea Orchestrei Prezidențiale, însă i-a conferit titlul onorific  „Colectiv  Artistic  Emerit”, la propria ceremonie.

„- Nu am discutat cu domnul președinte de la învestire. – Aveți preconizată vreo întâlnire? – Deocamdată nu”, a mai declarat Eugen Sturza.

La sfârșitul lunii octombrie, Curtea Constituțională l-a declarat pe Igor Dodon în imposibilitate temporară de a-și îndeplini atribuțiile, după ce a refuzat repetat candidatura democraților. Eugen Sturza a fost învestit de Andrian Candu, care, pentru câteva minute, a fost președinte interimar.