Autoritățile din Arabia Saudită ar putea confisca 800 de miliarde de dolari din averea elitei regatului, după ce, în urmă cu câteva zile, au fost reținuți 60 prinți, membri ai familiei regale, miniștri și oameni de afaceri saudiți, suspectați de corupție. Acest lucru ar putea declanșa un dezastru financiar și o nouă criză mondială, susțin experții.

Guvernul de la Riyadh încearcă să confiște bani și active în valoare de 3 trilioane de riyali saudiți echivalentul a 800 de miliarde de dolari.

Mai mulți oameni de afaceri de top se numără printre cei care au fost arestați, după ce autoritățile saudite au lansat marea represiune pornită împotriva corupților din elita regatului. Banca centrală a statului a anunțat că deja a înghețat conturile bancare ale unor persoane.

Aceasta este cea mai mare „curățenie generală” din istoria recentă a regatului. Blocajul poate conduce la retragerea de active deținute de saudiții acuzați din mai multe businessuri la nivel mondial, ceea ce poate genera o criză de capital.

Prințul Arabiei Saudite susține că luptă împotriva corupției de la cel mai înalt nivel este o acțiune necesară pentru a depăși ceea ce a fost prea mult timp o economie dependentă de petrol.