/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Ne așteaptă un exod de medici? România recunoaște diplomele medicale obținute în Republica Moldova

missing
09 noiembrie 2017, ora 19:47

Maria Pîrău este studentă în anul doi la Facultatea Medicină Generală a Universității Testemiţanu. Studenta spune că dacă în următorii ani, sistemul medical din Moldova nu se va schimba și salariile vor rămâne derizorii, atunci ea va pleca în România să se angajeze.

„La noi în țară nu sunt atât de bine valorificați studenții și tinerii specialiști, de aceea și eu printre unii din ei tind să plec peste hotare. Dacă în următorii ani situația nu se schimbă în țară, înseamnă că voi pleca și eu”, susține Maria Pîrău, studentă.

Guvernul României a decis că va recunoaște diplomele și certificatele medicilor specialiști, eliberate de mai multe state printre care și Moldova. În prezent, fiind nevoie de echivalarea actelor de absolvire, procedeu destul de dificil pentru medici. Viitorii doctori, cred că această lege este o oportunitate mare, alții însă, consideră că este nevoie și în RM de specialiști în medicină.

„Cunoștințele pe care le acumulăm aici pentru a fi recunoscute la nivel internațional și asta este o oportunitate foarte mare pentru noi.”

„Eu cred că este un progres foarte bun. Va fi mult mai simplu de a pleca în românia și de a ne angaja, dar pe altă parte, avem nevoie și de personal în RM.”

Reprezentanții Universității de Medicină susțin că pe de o parte această lege reprezintă o onoare pentru universitate, dar totodată, aceasta ar putea duce la un exod masiv de cadre medicale din țara noastră, fapt pentru care statul ar trebui să se implice de urgență.

„Pentru noi este undeva o doză de mândrie, dat fiind faptul că prin aceasta va fi recunoscut programul nostru de studii. Va spori exodul de cadre medicale în Republică. Asta ne pune în gardă pe noi toți și în primul rând guvernarea țării, pentru că trebuie căutate măsuri radicale pentru oprirea exodului. Prin salarii decente, condiții adecvate de muncă”, menționează Olga Cernețchi, prorector la USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Solicitați de TV8, responsabili de la Ministerul Sănătății ne-au declarat că acest lucru nu ține de competența lor, deoarece, de echivalarea diplomelor se ocupă Ministerul Educației. Cei de Ministerul Educației, însă nu au fost de găsit pentru a ne oferi un comentariu. Hotărârea Guvernului României privind aprobarea normelor de recunoaștere a diplomelor și certificatele medicilor specialiști eliberate de un stat terț, printre care se enumeră și RM a fost publicat în Monitorul Oficial al României.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram