/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Reprezentanții Kroll - în vizită la Chișinău. Când ar putea fi publicat raportul şi în ce condiții?

11 noiembrie 2017, ora 10:20

Potrivit BNM a avut loc şi o şedința de lucru cu reprezentanţii Kroll și Steptoe & Johnson condusă de prim-ministrul, Pavel Filip, la care au participat președintele Parlamentului, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), ministrul Economiei și Infrastructurii, ministrul Justiției și reprezentanți ai Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție (CNA) și Agenției pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI).

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au prezentat o versiune actualizată a strategiei de recuperare a activelor delapidate, în care se ține cont de comentariile anterioare ale reprezentanților BNM, ARBI și ai Procuraturii Anticorupție. În particular, s-a discutat despre căile de inițiere a procedurilor legale în multiple juridicții, inclusiv modalitățile de recuperare a activelor în jurisdicții opace, cu structuri și procese juridice netransparente.

Părțile au convenit că implementarea strategiei va fi condusă de către organele de anchetă și urmărire penală moldovenești cu sprijinul companiilor Kroll și Steptoe & Johnson. Aceasta presupune crearea unui cadru de analiză și schimb de informații obținute din investigațiile atât pe plan național, cât și internațional. Autoritățile din Republica Moldova vor crea un grup de lucru care va conlucra cu experții Kroll și Steptoe & Johnson și va obține, în mod regulat, informații actualizate cu privire la progresul înregistrat.

Totodată, reprezentanții consorțiului internațional au confirmat că al doilea raport de investigație este în fază finală de redactare și este planificat să fie transmis în următoarele câteva săptămâni. Părțile au discutat despre importanța informării publicului și partenerilor de dezvoltare despre rezultatele investigației, dar și necesitatea de a proteja derularea anchetei și de a nu prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate.

Consultările la subiectul transparentizării și prezentării concluziilor raportului de investigație vor continua, anunță BNM. Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu Procuratura Generală și ARBI după livrarea raportului, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a solidifica baza de probe în procedurile inițiate pe plan național.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram