Zeci de mii de persoane au participat la un miting al naţionaliştilor, care a avut loc sâmbătă la Varşovia, cu ocazia Zilei Independenţei Poloniei, iar alte câteva mii de persoane au fost prezente la o contramanifestaţie "antifascistă", informează site-ul postului BBC News, citat de Mediafax.

Manifestanţii au strigat sloganuri religioase ca „Dumnezeu, onoare, ţară”, dar şi scandări antiimigraţie şi rasiste ca „Polonia pură, Polonia albă” .

Poliţia estimează că aproximativ 60.000 de persoane au fost prezenţi la mitingul naţionaliştilor, printre participanţii fiind şi activişti de extremă dreapta din mai multe ţări europene.

Aproximativ 2.000 de persoane s-au strâns la o contramanifestaţie „antifascistă”.

Susţinători ai formaţiunii de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) au participat la mitingul care este organizat anual de Ziua Independenţei, marcând momentul în care Polonia şi-a recăpătat suveranitatea după Primul Război Mondial.

Mariusz Blaszczak, ministrul de Interne al Poloniei, a descris evenimentul drept „o privelişte minunată”.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a găzduit o ceremonie oficială cu ocazia Zilei Independenţei la care au participat o serie de foşti şi actuali oficiali polonezi, inclusiv preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, premier al Poloniei în perioada 2007-2014.

„Ziua Independenţei a fost mereu şi va continua să fie o sărbătoare a tuturor polonezilor şi nu a unui singur partid. Niciun politician din Polonia nu a avut şi nici nu va avea vreodată monopol asupra patriotismului”, a declarat Tusk.