Liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, este vizat într-un dosar penal în România, în calitate de cetățean român. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti a dispus deschiderea unui dosar penal încă în luna aprilie 2017. Dosarul în care este vizat democratul ține de constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani.

Ordonanţa este semnată, pe 17 aprilie, de procurorul român Raluca Negulescu care dispune începerea urmăririi penale pe numele lui Plahotniuc, în urma unei sesizări depuse de Veaceslav Platon.

Dosarul este pornit pe faptul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional prevăzut de articolul 367 al 1, 3, 6 Cod Penal, şantaj prevăzut de articolul 207 de Cod Penal, înşelăciune prevăzută de articolul 244 Cod Penal şi spălarea banilor prevăzută de articolul 29 din Legea nr.656/2002.

Cauza penală a fost pornită urmare a unei sesizări depuse de Veaceslav Platon. „Din descrierea situaţiei de fapt prezentate, rezultă că sesizarea îl priveşte pe numitul Vladimir Plahotniuc om politic şi cetăţean al Republicii Moldova, motivat de faptul că acesta ar deţine şi cetăţenia română, însă sub o altă identitate. În raport cu calitatea de cetăţean român al numitului Vladimir Plahotniuc, dar sub altă identitate, sunt sesizate de către Veaceslav Platon – cetăţean moldovean şi care se consideră parte vătămată, posibile infracţiuni sus-prezentate comise de către Vladimir Plahotniuc (competenţa autorităţilor române fiind atrasă, în opinia autorului sesizării de calitatea de cetăţean român a posibilului autor Vladimir Plahotniuc, în afara teritoriului României şi împreună cu alte persoane – cetăţeni străini)”, se menționează în documentul publicat de JurnalTV.