/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

PREMIERĂ! Diaspora va acorda împrumuturi antreprenorilor locali care vor să-și continue sau extindă afacerea

13 noiembrie 2017, ora 10:05

Ce?

Crowdlending-ul, cunoscut în engleză și ca peer-to-peer lending, este o metodă de finanțare alternativă, care se desfășoară în afara instituțiilor tradiționale de finanțare și permite accesarea unor fonduri de obicei neutilizate, precum economiile persoanelor fizice. Deși această metodă are o creștere remarcabilă în țările vestice, în Republica Moldova proiectul DEM este o premieră absolută.

De ce?

Ideea proiectului s-a născut în cadrul grupului Diaspora Economică pentru Moldova care cuprinde profesioniști din diaspora interesați de situația economică din Republica Moldova și care se reunesc la Offline-urile „Adoptă un Vot” ca Grupul de Lucru Economic. Propunerea de a susține inițiativele de antreprenoriat din Republica Moldova prin contribuția de împrumuturi din economiile proprii cu participarea diasporei a fost făcută la Offline-ul „Adoptă un Vot” de la Veneția. În urma acestei propuneri a fost lansat un concurs public pentru selectarea antreprenorului care ar beneficia de acest împrumut preferențial, unde criteriile de bază au fost experiența antreprenorială, capacitatea de rambursare a împrumutului și impactul social al afacerii. Impactul social a fost definit ca rolul afacerii în crearea locurilor de muncă, integrarea persoanelor socialmente vulnerabile, contribuția prin voluntariat la dezvoltarea comunității și efectul pozitiv asupra mediului.

Cine?

Grupul Diaspora Economică pentru Moldova cuprinde deja câțiva membri ai diasporei care și-au propus să împrumute, urmând ca restul sumei să vină de la alte persoane fizice care doresc să împrumute. Antreprenoarea selectată, și anume Elena Ețcu, fondatoare a brandului de haine naționale Etnopera, va utiliza acești bani pentru amenajarea unui atelier nou, ceea ce va permite crearea a 10-15 noi locuri de muncă și promovarea tradițiilor noastre vestimentare autentice. Proiectul de crowdlending (împrumut participativ) va fi găzduit de către platforma online de finanțare participativă Guvern24.md, partenerul DEM în acest proiect. Guvern24 a reușit deja să canalizeze peste 470.000 de euro către proiecte dezvoltate în Republica Moldova și a făcut cunoscut conceptul de crowdfunding societății și autorităților din țară.

Cum?

Guvern24 împreună cu Diaspora Economică pentru Moldova va promova campania de colectare a capitalului necesar împrumutului. Fiecare persoană care va decide să contribuie la acest proiect va beneficia de o dobândă simbolică pentru investiția făcută, care timp de un an și jumătate va fi restituită fiecărui contribuitor. Proiectul se bazează pe principiul solidarității, iar scopul primordial este de a oferi împrumutul la o rată de dobândă mult mai redusă decât ratele oferite pe piața financiară din Republica Moldova, astfel încât antreprenorii să își poată desfășura activitatea într-un mediu financiar mai favorabil și accesibil.

Apel

„Împrumutul participativ – susține un antreprenor, susține dezvoltarea Republicii Moldova!” este un proiect prin care diaspora vrea să facă diferența pentru antreprenorii de acasă. Pentru a afla mai multe detalii despre conceptul acestui proiect, pentru a cunoaște în detaliu afacerea antreprenoarei Elena Ețcu, și pentru a contribui la împrumut, accesaţi pagina proiectului.

Pentru sugestii sau clarificări, trimiteţi email la diaspora.economica.md@gmail.com sau contactaţi pe una dintre persoanele fizice din diaspora care deja au hotărât să împrumute: Dumitru Vicol, Veronica Țipirig, Cristina Blajin, Viorel Roșcovan, Camelia Vasilov, Eugen Camenscic. De asemenea, în săptămâna ce urmează echipa proiectului va desfăşura câteva live-uri pe grupul Facebook al comunităţii  „Adoptă un Vot”, în timpul cărora puteţi adresa întrebările în direct.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram