După ce a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar, Dorin Chirtoacă s-a apucat de campanie electorală. Cu o săptămână înainte de referendumul privind revocarea sa din funcție, el a plasat un filmuleț în care se lauda cu realizările sale din 2007 până în prezent. De partea cealaltă, socialiștii susțin că, eliberându-l, procurorii l-au răsplătit pe Chirtoacă pentru apartamentele oferite.

Dorin Chirtoacă a montat un filmuleț cu toate realizările sale în cei 10 ani de aflare în funcția de primar de Chișinău. El încearcă să mute accentele ironizând – ca și cum ar fi fost „răsplătit” cu dosare penale și referendum pentru tot binele pe care l-a făcut chișinăuienilor. În filmulețul video apar străzile reparate în ultimii ani, strada pietonală, scara cascadelor, troleibuzele noi și terenurile de joacă pentru copii. Nici liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, nu știe dacă Dorin Chirtoacă va ieși să vorbească cu cetățenii până la referendumul de duminică.

Să îl întrebați pe dumnealui, dumnealui decide. Încă nu am reușit să discutăm, dar decizia îi aparține”, a declarat Mihai Ghimpu, lider PL.

De cealaltă parte, socialiștii anticipează că Chirtoacă nu va fi condamnat, deoarece le-a dat apartamente procurorilor. Ghimpu îl apără pe primar și spune că socialiștii speculează, deoarece se tem că referendumul va eșua.

La rugămintea primarului general, Consiliul Municipal Chișinău a acordat terenuri, pe str. V. Alecsandri, Ceucari, Mircea cel Bătrân. Sunt terenuri pe care au fost construite case și repartizate apartamente pentru judecători și procurori. Cum după asta, judecătorii și procurorii vor examina dosarele penale în care figurează Dorin Chirtoacă?”, afirmă Alexandru Odințov, consilier PSRM în CMC.

Aberațiile și speculațiile lor. Tocmai acei procurori care au primit fie apartamente fie bani în locul apartamentelor deschid dosarul penal așa că aici se vede clar că este minciuna lor”, a replicat Mihai Ghimpu, liderul PL.

Mai mult, socialiștii cred că Dorin Chirtoacă ar putea fugi din țară, la fel ca fratele său Lucian. Aceștia vorbesc despre o potențială înțelegere între PL și PD. Mihai Ghimpu spune că socialiștii trebuie ignorați.

Este o înțelegere între PD și PL. Aceasta poate fi ruptă numai dacă vom ieși în număr mare la referendum”, susține Odințov, consilier PSRM în CMC.

„Cum să fie joc între PL și PD când PSRM și PD și PPEM au votat acest referendum? Până la referendum ei au strigat în gura mare că Dorin Chirtoacă e corupt. Ei vor puterea ca să îndeplinească pofta lui Vladimir”, a replicat Mihai Ghimpu.

Referendumul de demitere a primarului suspendat va avea loc la 19 noiembrie, chiar în ziua în care Mihai Ghimpu va împlini 66 de ani. Plebiscitul ne va costa 9 milioane de lei. Mai multe formațiuni de dreapta au anunțat că vor boicota referendumul.