/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Moldova, un an sub Igor Dodon. „Lucrurile cele mari încă urmează să vină”

13 noiembrie 2017, ora 19:39

Acum un an, în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, Igor Dodon a fost ales președinte al Republicii Moldova. Acesta a întrecut-o pe Maia Sandu cu puțin peste 73 de mii de voturi. La nici o lună de la ceremonia de învestire, șeful statului a întreprins prima sa vizită peste hotare – în Rusia la Vladimir Putin.

A doua vizită a întreprins-o la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali europeni, dar și cu secretarul adjunct al NATO. Au urmat alte șase întrevederi cu liderul de la Kremlin – a vizitat de două ori Italia, dar a mers și în alte deplasări oficiale în țări precum Armenia, Kîrgîstan sau Belarus. Șeful statului a reușit și să se odihnească de câteva ori. Mai exact, a mers de cinci ori în vacanță. A vizitat de două ori Grecia, odată împreună cu mai mulți socialiști, pe muntele Athos, iar mai apoi cu familia. În aceeași vară s-a odihnit la mare în Turcia, iar anterior a fost la Soci, în Karelia și Italia. În ceea ce privește cooperarea cu Executivul și Legislativul, Igor Dodon a avut o singură întrevedere comună cu președintele Parlamentului și prim-ministrul… în februarie 2017.

Atunci când este vorba despre instituțiile statului, instituțiile trebuie să discute”, a declarat Igor Dodon, președinte.

Au cooperat și atunci când a venit vorba de modificarea sistemului electoral. După ce democrații au promovat o amplă campanie de trecere la sistemul uninominal, Igor Dodon a propus mixtul – inițiativă votată ulterior de Parlament, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Cel puțin jumate din circumscripții, 25%, trebuie oferite pentru diasporă și pentru Transnistria”, a declarat Dodon.

Ulterior, cooperarea dintre cei trei demnitari nu a mai fost la fel de productivă, mai ales după ce autoritățile l-au declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persona non-grata în Moldova.

Fiți de-a gata. Atunci când o să vă spun, să fiți la Chișinău. Toți! Dar eu simt că lucrul acesta se apropie”, a declarat Dodon.

Nu i-a fost pe plac nici decizia Curții Constituționale, care l-a declarat în incapacitate temporară de a-și exercita atribuțiile. Asta după ce a refuzat repetat candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării.

O să răspundeți pentru asta. Vine timpul”, a spus Dodon.

Din fotoliul de președinte, nu a uitat de socialiști. De exemplu, la 1 mai a fost prezent la marșul și mitingul organizat de PSRM.

S-a remarcat și prin zeci de distincții oferite fie mamelor cu mulți copii, fie artiștilor sau unor funcționari.

Și-a dorit declararea zilei de 2 februarie ca „zi a statalității”.

Să examinăm posibilitatea aprobării prin legii a drapelului istoric al Țării Moldovei, drapelul roșu cu cap de bour”, a declarat șeful statului.

La un an de activitate, Igor Dodon a scris pe pagina sa de facebook că lucrurile cele mari încă urmează să vină și să fie realizate cu succes. Unii sunt gata să le aștepte, alții spun însă că sunt dezamăgiți.

Eu trăiesc în regiunea transnistreană și nu prea știu. Eu nu am văzut schimbări. Din contra, mai mulți se plâng pe președinte”.

Să treacă și la fapte, nu numai la vorbe”.

A promis multe locuri de muncă, promis multe. Eu nu știu. Sunt mamă a doi copii și nu văd nimic bun”.

Eu pe domnul Dodon îl iubesc ca pe copilul meu. Dacă nu ar fi Plahotniuc, el multe ar face în țara asta”.

A cumpărat recent un aparat de fotografiat cu nu țin minte ce sumă. Nu înțeleg cum poți să dai atâția bani pe un lucru, că el nu iese reușit în poze. Asta e strigător la cer”.

Un an în care s-a ameliorat puțin situația în republică”.

Deși a pierdut acum un an la prezidențiale, astăzi și Maia Sandu a mulțumit alegătorilor pentru cele aproape 760 de mii de voturi obținute la 13 noiembrie 2016.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram