Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat declară că știrea precum că Vlad Plahotniuc ar fi cercetat penal în România este un fals grosolan și o manipulare: „Domnul Plahotniuc nu este cercetat în România”.

Potrivit lui Vitalie Gamurari, documentul publicat de mai multe instituții mass-media este o ordonanță mai veche de cercetare a unor fapte semnalate, dar nu o cercetare pe numele lui Plahotniuc: „Cerem oficial instituțiilor mass-media să dezmintă acest lucru, să citească documentul și să consulte juriștii dacă nu cunosc procedurile juridice”. Acesta a concretizat că este vorba despre o plângere depusă de Vlad Platon împotriva lui Vlad Plahotniuc, care a fost înregistrată în România și verificată de organele de urmărire penală de peste Prut. „Oricăruia dintre noi dacă cineva ne-ar face plângere penală mâine în România, organele de anchetă vor proceda la fel, vor declanșa urmărirea penală pentru a vedea dacă se confirmă sau nu denunţul făcut. Se verifică întâi faptele, apoi, dacă s-ar fi constatat încălcări se mergea mai departe la persoane”, a precizat Gamurari.

Purtătorul de cuvânt al PD susține că Vlad Plahotniuc, știind că se pregătesc astfel de manipulări a formulat prin intermediul avocaților solicitări către DIICOT si Parchetul de pe lângă Tribunalul București, pentru a i se comunica dacă are vreo calitate în vreun dosar penal, iar drept răspuns acesta nu a primit informații despre vreo cauză penală pe numele său, iar conform codului de procedură penală, dacă ar fi existat o cauză în acest sens, Plahotniuc ar fi fost informat: „Nu te poate pune sub urmărire penala o instituție de drept fără să-ți comunice oficial asta, ori din aprilie până acum acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce dovedește falsul știrii prezentate în presă”.

Menționăm că în presă au apărut informații precum că Vlad Plahotniuc ar fi cercetat penal în România. Dosarul este pornit pe faptul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional prevăzut de articolul 367 al 1, 3, 6 Cod Penal, şantaj prevăzut de articolul 207 de Cod Penal, înşelăciune prevăzută de articolul 244 Cod Penal şi spălarea banilor prevăzută de articolul 29 din Legea nr.656/2002. Mai multe detalii puteți citi AICI.