S-a apucat să rescrie istoria în variantă video. Întors de la Moscova, Igor Dodon a participat aseară la premiera filmului „Istoria Moldovei”, realizat sub patronajul său. A refuzat să spună cât l-a costat filmul și de unde a luat banii. La premieră au venit și unioniștii, dar au fost ținuți după ușă. Nu aveau invitație.

Și-a lansat filmul chiar în ziua în care s-a împlinit un an de când a câștigat alegerile prezidențiale. Igor Dodon a evitat să spună cât l-a costat filmul.

„Nu a fost cheltuit nici un leu din banul public, din bugetul de stat.
– De unde?
– Când vom finaliza episodul trei, vom veni cu o informație detaliată.
– Acest film este sub patronatul președintelui RM?
– Cine investește bani aici?
– Poporul Republicii Moldova.
– Dar să ne spuneți câți bani domnule Președinte.”

Nu s-a trecut fără incidente. Unei persoane nu i s-a permis nici să stea pe scaunul din apropierea cinematografului. Înainte de a intra în cinematograf, toți au fost minuțios verificați. La premieră au avut acces doar cei care aveau invitații.

„La film am venit, pentru că ne era interesant despre ce relata acest film, totuși d-nul Ceban ne-a întâmpinat și ne-a spus că fără anumite invitații nu avem acces la acest film”.

„Nu am fost lăsați să intrăm înăuntru, deși am vrut. I-am solicitat și d-nului Ceban să ne facă acces că suntem 5 sau 6 tineri aici să vedem și noi această manipulare, însă nu ne-au lăsat”.

În varianta originală, filmul este sonorizat în limba română, fiind subtitrat în limba rusă. Igor Dodon a declarat că după alegerile parlamentare din 2018, „Istoria Românilor” va fi înlocuită cu „Istoria Moldovei”. Asta deși copiii săi învață într-un liceu cu predare în limba română, iar mama sa este profesoară de limbă română. Filmul finanțat de Dodon va fi distribuit în toată țara.

– Copii Dvs, la Prometeu, ce istorie învață?
– Până ce, toți în Republica Moldova, cu regret, și vă spun temporar, încă mai învață istoria altui stat. În timpul apropiat, imediat după alegerile parlamentare din anul viitor va fi „Istoria Moldovei”. Vă promit!”, a menționat președintele Dodon.

Deși în sala unde a avut loc premiera au rămas și locuri libere, nu toți cei rămași afară au fost lăsați să intre. Filmul a fost regizat de Natalia Anisimova în baza scenariului scris de Elena Pahomova, fostul redactor-șef al televiziunii de la Tiraspol.