Persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă pot apela la oficiile Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Conform bazei de date ANOFM în prezent pe piața muncii din Moldova sunt 10531 locuri de muncă vacante. Cele mai multe se găsesc în Chișinău - 3890, urmată de Bălți - 1192 și Florești - 445. La capătul opus se găsesc următoarele localități Dubăsari cu 32 de locuri vacante, Făleşti - 25, iar Drochia cu 20.

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 2216 locuri de muncă vacante, constituind cca 21% din numărul total de locuri vacante. La mare căutare sunt specialiștii din domeniul sănătății, inspectori în cadrul structurilor de poliție și din domeniul educației.

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 8315 locuri de muncă, ce constituie 79% din numărul total de locuri de muncă vacante. Peste două mii de lucrători sunt necesari în industria textilă și confecții, se caută 699 de Operatori, aparatişti, maşinişti la instalaţii și mașini.

Pentru muncitorii necalificați sunt oferite următoarele locuri de muncă: muncitor auxiliar – 623, hamal – 203, îngrijitor încăperi de producție și serviciu – 187, ș.a.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieţei muncii: angajat.md, unde sunt postate locurile vacante oferite în fiecare raion, pe profesii.