Instrumente medicale de ultimă generație, roboței și ambalaje inofensive pentru produse lactate - sunt doar câteva dintre invențiile prezentate astăzi la o expoziție care are loc la Chișinău. Evenimentul este la a 15-a ediție, iar la târg, participă peste 100 de instituții din Moldova și din străinătate.

Denis Botnaru este unul dintre tinerii studenți de la UTM care acum jumătate de an s-a apucat de inovații. La expoziția de astăzi a prezentat un dispozitiv cu ajutorul căruia poate fi răsfoită o carte.

Mecanismul începe de la telefon după care pune în mișcare o bilă, după care sunt puse în mișcare dominourile după care se sparge balonul. Până într-un final se deschide o pagină de carte”, explică Denis Botnaru, student.

Un alt grup de tineri a construit un braț robotizat și o imprimantă 3D.

Funcția lui de bază este să apuce un obiect și să-l mute în altă parte. Pare a fi o jucărie, dar în industrie ele sunt des folosite. Asta vrem să comunicăm publicului la expoziție”, afirmă Victor Bujoreanu, coordonator Atelier 99.

Lucrările participanților sunt expuse în cinci compartimente: invenții, soiuri de plante și design industrial, produse și servicii inovative, proiecte de inovare și transfer tehnologic și industrii creative.

Este o practică bună ca să ne invităm reciproc la expoziții internaționale de acest gen. Cei care vin din alte țări s-au finanțat singuri este ceva îmbucurător. Expoziția noastră se bucură de succes. Sigur că vine și cu scop de cercetare”, a declarat Lilia Bolocan, director Agenția pentru Proprietatea Intelectuală.

Potrivit organizatorilor, pentru organizarea expoziției s-a cheltuit aproximativ un milion de lei. La eveniment participă aproximativ o sută de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Portugalia, Croația, Cehia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Maroc și Indonezia.