/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Dosarul licitațiilor trucate a ajuns în Parlament. Șeful Procuraturii Anticorupţie: Au fost intentate 32 de cauze penale

missing
16 noiembrie 2017, ora 16:13

Morari a declarat că în 2016 Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală în baza informațiile operative, cât și studiul efectuat de CNA prin care s-a constatat că un grup de câțiva agenți economici câștigă regulat licitațiile. Acest fapt a permis să inițieze acțiuni de urmărire penală, cât și măsuri speciale de investigații pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului. În rezultat au fost intentate peste 32 de cauze penale și s-au făcut percheziții în 46 de locații.

În prezent s-a obținut sentințe de condamnare pentru cinci persoane atât persoane publice din cadrul direcției Educație Tineret și Sport din Municipiul Chișinău, cât și reprezentanți ai agenților economici care erau implicați în trucarea licitațiilor. Morari explică că sentințele s-au obținut datorită faptului că persoanele vizate au pledat vinovat în instanța de judecată.

De asemenea, în instanța se examinează cauzele penale a altor cinci inculpați pe diferite capete de acuzare ce se referă la trucarea licitațiilor. Iar, pe rol la Procuratura Anticorupție există cauze penale care sunt la etapa de finalizare, se înaintează învinuirile finale pentru a fi expediate în instanța de judecată în cazul a 14 persoane.

Morari a notat câteva nereguli stabilite în cadrul anchetei după cum urmează:

– Favorizarea unui grup de operatori economici în cadrul licitațiilor;
– Falsificarea ofertelor de prețuri în cadrul licitațiilor publice;
– Fondarea de noi firme pentru evitarea listei negre a agenției achiziții publice;
– Banii publici ajung la operatorii economici din cadrul firmelor suspecte.

Potrivit lui, procedura de fraudare avea loc după următoarea schemă: „Un grup de agenți economici în spatele căruia stă un grup de persoane, participă la licitație reprezentând mai mulți agenți economici. Un agent economic prezintă cel mai mic preț, care și este criteriul după care este selectat. Ulterior se descalifică acest agent economic, pentru a câștiga un alt agent din grupul respectiv care oferă un preț imediat mai mic decât cel care a fost prezentat de un potențial concurent”, a explicat Morari.

Procurorul a menționat că prețul mic nu este un criteriu bun pentru a stabili câștigătorul licitațiilor. Totodată, suma de 18 lei acordată de direcție pentru alimentația unui copil este infimă în raport cu mediul elaborat de Centrul Național de Sănătate Publică.

Morari a precizat că atunci când procuratura a descins cu percheziții, a fost însoțită și de alte organe, cum e ANSA, CC, CSP, pentru a efectua controale potrivit domeniile lor de activitate. „ În rezultat, a fost dispusă sechestrarea și nimicirea a mai multor produse alimentare din depozite agenților economici care au fost percheziționați”. Morari a precizat că după schimbarea legii, în prezent Procuratura Anticorupție nu are competență de a efectua controale în cadrul supravegherii generale. Procurorii pot interveni doar când există bănuiala rezonabilă de încălcare a unei proceduri penale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram