Au dansat „Despacito” în fața Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Studenții de la medicină au făcut asta nu pentru că le era a dansa, ci pentru a sensibiliza populația în privința riscului de utilizare a antibioticelor fără prescripția medicului. Ei au împărțit materiale informație cu avertismente pentru cetățeni cu ocazia Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice.

Îmbrăcați în veste pe care scria: „Administrați antibioticele cu grijă”, înarmați cu prospecte informative și pe ritmuri de dans, studenții de la Centrul de Excelentă în Medicină și Farmacie au organizat un flashmob prin care și-au propus să informeze populația asupra riscurilor la care se expun în cazul administrării incorecte a antibioticelor.

„Mai întâi trebuie să i-a prescripția medicului după care să le administreze și să ducă tratamentul până la capăt.”

„Noi suntem pentru un mod sănătos de viață.”

„Se administrează în cazul unei infecții bacteriene, nu a unui virus.”

Ulterior, aceștia au împărțit materiale informative cetățenilor. „Aș vrea să vă informez că antibioticele se administrează cu grijă și nu trebuie să le utilizăm des pentru că ele provoacă rezistența. Soția este soră medicală și eu o duc bine cu medicina”, a menționat unul din intervievați.

„Antibioticele lucrează doar în cazul infecțiilor provocate de bacterii, diagnosticul poate fi stabilit doar de un medic. Doza potrivită, cura de tratament pe o perioadă potrivită și represiile potrivite”, susține Ecaterina Busuioc, reprezentanta Centrului Național de Sănătate Publică.

Administrate incorect, antibioticele pot fi extrem de periculoase, mai ales pe termen lung. „Antibioticul este o armă împotriva infecției, dacă arma nu este utilizată conform destinației, ea poate provoca diferite lucruri negative, inclusiv și pierderi de vieți omenești”, adaugă Vladimir Bolocan, doctorand USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Deși există o interdicție prin care farmaciilor le este interzis să vândă antibiotice fără prescripție medicală, unele farmacii o ignoră. „Acest fenomen încă mai există. Inspecția Farmaceutică a declarat pe parcursul a 9 luni, întocmind cinci procese verbale de constatare a eliberării antibioticelor fără rețetă,” a adăugat Ecaterina Busuioc.