/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Dosarul licitațiilor trucate a ajuns în Parlament. Doar cinci persoane au fost condamnate

16 noiembrie 2017, ora 19:27

Viorel Morari a indicat în raport ca din numărul total de bănuiți, doar cinci au fost condamnați. Asta pentru că și-au recunoscut vina. În rezultat, condamnații s-au ales doar cu o amendă.

La moment în instanța de judecată au fost obținute sentința de condamnare în privința a cinci persoane, atât persoane publice din cadrul direcțiilor, cât și agenți economici care erau implicați în trucarea licitațiilor. De asemenea, în procedura Procuraturii Anticorupție există cauze penale care sunt la etapa de finalizare, adică se înaintează învinuirile finale pentru a fi expediate în instanța de judecată în cazul a 14 persoane”, a declarat Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție.

Din cei care au fost stabiliți agenți economici, cinci la număr, care au fost stabiliți că livrau acele produse alterate, câți din ei au fost incluși în lista neagră ca să nu poată participa ulterior în licitații”, a întrebat Radu Mudreac, deputat PSRM.

Agenții economici nu participă. Dar, este un anumit aspect că persoanele fizice pot crea alți agenți economici și participa în continuare la procedura de achiziții”, a precizat Morari, șeful Procuraturii Anticorupție

Unii deputați au constatat că până astăzi nu s-a întreprins nimic pentru a preveni astfel de incidente pe viitor. Alții susțin că însăși legiuitorii sunt de vină pentru situația creată.

De ce atunci a fost adoptată această hotărâre dacă noi venim astăzi fix cu aceeași hotărâre care a fost adoptată în martie, înseamnă că mie mi se creează impresia că aici nu s-a făcut nimic și noi în continuare prelungim să servim copii cu produse alterate cu viermi”, susține Tudor Deliu, președintele Fracțiunii PLDM în Parlament.

Este o problemă obiectivă și noi suntem vinovați singuri, și noi suntem, Parlamentul, Achizițiile care sunt condițiile la licitațiile acestea, câștigă acela care propune cel mai ieftin”, a adăugat Dumitru Diacov, deputat PDM.

Procuratura Anticorupție a inițiat 32 de cauze penale după ce, în mai multe grădinițe, au fost depistate alimente alterate. În total, 24 de persoane sunt vizate în dosarul licitațiilor trucate din grădinițe. Dintre acestea, cinci deja au fost condamnate, în privința altor cinci dosarul este în desfășurare, iar în cazul altor 14 funcționari și agenți economici ancheta încă nu s-a finalizat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram