Condamnări și dosare penale fără rost. Dosarul licitațiilor trucate din grădinițe a fost discutat în Parlament. Deși șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că cinci persoane vizate în dosar deja au fost condamnate, aleșii poporului nu au fost încântați de rezultat. Și asta pentru că administratorii agenților economici pot în orice moment să-și creeze altă întreprindere și să continue să activeze. Unii deputați au recunoscut că vina pentru situația creată în instituțiile de învățământ, le aparține.

Viorel Morari a indicat în raport ca din numărul total de bănuiți, doar cinci au fost condamnați. Asta pentru că și-au recunoscut vina. În rezultat, condamnații s-au ales doar cu o amendă.

La moment în instanța de judecată au fost obținute sentința de condamnare în privința a cinci persoane, atât persoane publice din cadrul direcțiilor, cât și agenți economici care erau implicați în trucarea licitațiilor. De asemenea, în procedura Procuraturii Anticorupție există cauze penale care sunt la etapa de finalizare, adică se înaintează învinuirile finale pentru a fi expediate în instanța de judecată în cazul a 14 persoane”, a declarat Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție.

Din cei care au fost stabiliți agenți economici, cinci la număr, care au fost stabiliți că livrau acele produse alterate, câți din ei au fost incluși în lista neagră ca să nu poată participa ulterior în licitații”, a întrebat Radu Mudreac, deputat PSRM.

Agenții economici nu participă. Dar, este un anumit aspect că persoanele fizice pot crea alți agenți economici și participa în continuare la procedura de achiziții”, a precizat Morari, șeful Procuraturii Anticorupție

Unii deputați au constatat că până astăzi nu s-a întreprins nimic pentru a preveni astfel de incidente pe viitor. Alții susțin că însăși legiuitorii sunt de vină pentru situația creată.

De ce atunci a fost adoptată această hotărâre dacă noi venim astăzi fix cu aceeași hotărâre care a fost adoptată în martie, înseamnă că mie mi se creează impresia că aici nu s-a făcut nimic și noi în continuare prelungim să servim copii cu produse alterate cu viermi”, susține Tudor Deliu, președintele Fracțiunii PLDM în Parlament.

Este o problemă obiectivă și noi suntem vinovați singuri, și noi suntem, Parlamentul, Achizițiile care sunt condițiile la licitațiile acestea, câștigă acela care propune cel mai ieftin”, a adăugat Dumitru Diacov, deputat PDM.

Procuratura Anticorupție a inițiat 32 de cauze penale după ce, în mai multe grădinițe, au fost depistate alimente alterate. În total, 24 de persoane sunt vizate în dosarul licitațiilor trucate din grădinițe. Dintre acestea, cinci deja au fost condamnate, în privința altor cinci dosarul este în desfășurare, iar în cazul altor 14 funcționari și agenți economici ancheta încă nu s-a finalizat.