Aproape 108 mii de persoane. Atâția alegători au participat la referendumul anti-Chirtoacă de ieri, adică peste 17 la sută dintre chișinăuieni. Pentru ca referendumul să fie validat, mai erau necesare încă tot atâtea voturi.

Din cei 108 mii de alegători care s-au prezentat la urnele de vot, 87 la sută au votat pentru revocarea primarului suspendat. Cei mai activi au fost locuitorii sectoarelor Botanica, Râșcani și Centru. La Râșcani, de exemplu, 92 la sută din voturi au fost pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, iar cu un punct procentual mai puține voturi s-au dat în Centru, Buiucani și Ciocana.

Cei din suburbii au fost și cei mai pasivi, dar aici s-au înregistrat cele mai multe voturi contra revocării primarului, mai exact 25 la sută din numărul total de voturi. În comuna Cruzești, de exemplu, la secțiile de votare au venit doar 14 oameni, adică nici un procent din numărul total de locuitori.

La referendumul de ieri au participat mai multe femei decât bărbați, iar majoritatea persoanelor erau de vârsta a treia. Din numărul total al participanților la plebiscit, peste 37 la sută aveau vârstele cuprinse între 56 și 70 de ani.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, la urnele de vot trebuiau să se prezinte cel puțin o treime din chișinăuienii cu drept de vot, mai exact, peste 216 mii de alegători. Iar pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis, erau necesare peste 163 de mii de voturi, adică tot atâția oameni cât l-au susținut la alegerile locale din 2015, plus unul.