Ambasada SUA la Chișinău calmează spiritele. Regulile de joc pentru programele Work and Travel rămân neschimbate. Precizările vin după ce în presă au apărut informații precum că administrația Trump și-ar propune să desființeze aceste programe. În ceea ce privește loteria de vize „Green Card”, autoritățile americane dau asigurări că sistemul rămâne valabil.

Încă în această vară, în presă au apărut informații potrivit cărora administrația de la Casa Albă analizează posibilitatea reducerii numărului programelor prin care studenții merg la muncă, pe timpul verii, în SUA. Motivul ar fi depășirea termenului de ședere. Reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău susțin însă că nu se prevăd nici un fel de schimbări.

„Nu pot spune ce se poate întâmpla, dar pot afirma că programele W&T rămân, noi chiar suntem în procesul de pregătire. Dacă ceva o să se schimbe, cu siguranță această informație va fi publică. Dar nu am văzut nici un indiciu că s-ar putea schimba ceva”, a declarat Gavin Piercy, atașat de presă al Ambasadei SUA în Moldova.

O altă inițiativă a președintelui american ține de închiderea loteriei de vize „Green Card”. Asta după ce s-a aflat că autorul recentului atentat din New York, soldat cu 8 morți, a intrat în SUA anume prin acest program. Doar Congresul american poate înceta acest program. Deocamdată, însă, o asemenea inițiativă în Congres nu există.

„Asta nu înseamnă că putem vorbi despre modificări radicale pe termen lung. Este vorba despre o atenție sporită asupra aspectelor ce țin de securitate”, a menționat Gavin Piercy.

Cât despre un recent sondaj realizat în SUA, potrivit căruia 60 la sută dintre americani sunt împotriva derulării în continuare a loteriei, reprezentanții Ambasadei de la Chișinău spun că rezultatele nu reprezintă realitatea: „Imigrarea este o parte componentă a istoriei noastre. Strămoșii mei au venit în SUA din alte țări, soția mea vine dintr-o altă țară. Eu conștientizez importanța acestui fenomen, cine suntem noi și ce semnifică asta pentru țara noastră”.

Moldova beneficiază de Green Card de aproape 20 de ani, timp în care mii de moldoveni au emigrat, stabilindu-se legal peste ocean.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!