Una spun - alta fac. După ce, la sfârșitul lunii august, Chișinăul cerea prin scrisoare oficială, Secretarului General al ONU includerea chestiunii privind evacuarea armatei ruse din stânga Nistrului în ordinea de zi a sesiunii ONU, astăzi diplomația moldoveană cere exact inversul – scoaterea subiectului respectiv din ordinea de zi a sesiunii ONU. Colegul nostru Igor Gritco a încercat astăzi să înțeleagă ce se întâmplă și ne spune și nouă.

La 21 iulie curent, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării. În respectivul document, Parlamentul cerea Guvernului şi șefului statului să promoveze adoptarea unei rezoluţii în acest sens de către Adunarea Generală a ONU. Zis și făcut. La sfârșitul lunii august, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Națiunile Unite, Victor Moraru, a expediat o scrisoare oficială Secretarului General al ONU în cerea organizației să sprijine eforturile Republicii Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul național”. Astăzi, „Ziarul de Gardă” a publicat o scrisoare semnată de același ambasador moldovean la ONU, Victor Moraru, în care acesta cere ONU amânarea dezbaterilor privind subiectul propus în august de Moldova pentru sesiunea de toamnă a ONU.

Am onoarea de a mă adresa Dumneavoastră, pentru a vă comunica solicitarea Guvernului meu de a nu include, pentru examinare, la a doua reuniune a Comitetului General (23.10.2017) a punctului suplimentar întitulat: „Retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, scrie ambasadorul Victor Moraru în scrisoarea sa, din 20 octombrie, adresată ONU.

Am încercat să aflăm de la oficiali care a fost nevoia amânării dezbaterilor la ONU și dacă în general va mai fi discutat acest subiect. Șeful Legislativului ne-a trimis la… Serviciul de presă.

În Parlamentul Republicii Moldova există ofițer de presă, care are prin obligația sa de serviciu de a comunica cu presa. –Dar totuși avem nevoie de dumnevoastră? Mulțumesc mult o seară bună”, a declarat Adrian Candu, președintele Parlamentului.

A încercat să clarifice situația Ministerul de Externe. Mai întâi au spus că „informația a fost interpretată greșit”. Apoi au revenit cu un comunicat în care nu au făcut decât să confirme retragerea temporară din discuții a chestiunii privind „retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, în vederea, citez, „obţinerii unui sprijin mai larg în favoarea acesteia”. Ministerul de Externe nu precizează sprijinul cui așteaptă Chișinăul. Și premierul Pavel Filip a încercat să explice ce se întâmplă:

Am emoții, fiindcă mă doare personal. Am umblat mult pe coridoarele ONU, am bătut la 10 de uși, am avut multe întrevederi la care am solicitat introducerea subiectului. Când greșesc, e normal să corecteze, să nu dezinformeze cetățenii. Sper să oprească această isterie, să vină cu informații absolut obiective”, a declarat Pavel Filip, prim-ministrul R. Moldova.

După ce autoritățile moldovene au solicitat ONU includerea în ordinea de zi a ONU a chestiunii privind evacuarea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, reprezentantul Moscovei la ONU, Vasili Nebeznea, a spus că gestul Chișinăului „nu va contribui la soluționarea pașnică a conflictului transnistrean”, iar șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a amenințat cu dezghețarea conflictului de la Nistru.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!