Sistemul electoral mixt poate fi anulat. O spun mai mulți reprezentanți ai societății civile, care au identificat instrumentul legal pentru o astfel de mutare. Este vorba de inițierea unui referendum legislativ pentru abrogarea controversatei legi, votate vara aceasta de democrați, socialiști și popular-europeni. În cel mult o lună, va fi creat și înregistrat un grup de inițiativă, care va lucra la colectarea a cel puțin 200 de mii de semnături în acest sens.

Pentru a anula sistemul de vot mixt, reprezentanții mai multor ONG-uri propun inițierea unui referendum legislativ.

„Acest instrument este unicul prevăzut de Constituție și Codul Electoral care oferă cetățeanului posibilitatea ca, în cazul în care Parlamentul și-a întors spatele către alegători și le-a trădat mandatul, să anuleze abuzurile comise de către Parlament”, susține Ștefan Gligor, director de programe CPR Moldova.

Prin urmare, în cel mult o lună, urmează a fi creat un grup de inițiativă, care va fi înregistrat la Comisia Electorală Centrală. Acesta va fi responsabil de colectarea a cel puțin 200 de mii de semnături.

„Trebuie să spunem un „nu” unor încercări de a captura nu numai statul, de a captura mințile, inimile oamenilor. Să ne facă robi ai unui grup restrâns de interese. Când îl va ajunge cuțitul la os, se vor urca în avioane, dar nouă ne vor rămâne datoriile create de dânșii”, subliniază Lilia Carașciuc, director Transparency International Moldova.

Autorii inițiativei spun că la baza acesteia au stat avizul negativ al Comisiei de la Veneția, lipsa unui consens larg în societate, discriminarea diasporei, încălcarea bunelor practici internaționale, dar și experiența negativă a altor state din regiune.

„România, Ucraina și Georgia au renunțat la acest sistem. Toți au văzut deja că această greblă nu funcționează. Politicienii vor să ne demonstreze că el funcționează. El nu funcționează”, menționează Victor Ciobanu.

O alternativă, potrivit inițiatorilor, ar fi îmbunătățirea sistemului proporțional, prin deschiderea listelor de partid. Pentru desfășurarea acestui referendum legislativ vor fi necesare aproximativ 40 de milioane de lei.

„Eu cred că merită să plătim 40 de milioane de lei, ca să nu trebuiască, în următorii 5 ani, să plătim peste 4,3 miliarde de lei, cât este conform legii miliardului furat, pus pe spatele cetățenilor”, susține Valeriu Pașa, expert „Watchdog”.

Contactat de TV8, deputatul PSRM Vasile Bolea, secretarul fracțiunii parlamentare care a propus introducerea mixt-ului, a spus că fiecare poate să facă ce vrea. El a refuzat să comenteze inițiativa societății civile, numind-o „prostii”. Nici președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, nu a fost generos în comentarii.

„Succes le dorim, dar astăzi vorbim despre circulația rutieră”, spune Andrian Candu.

Anterior, cu o inițiativă similară au venit și cei din Platforma DA. După ce sunt aprobate de Comisia Electorală Centrală, rezultatele unui referendum legislativ intră automat în vigoare, adică fără aprobarea Parlamentului, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul unui referendum consultativ.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!