/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Epopeea referendumurilor continuă! Sistemul mixt poate fi abrogat prin referendum legislativ

missing
21 noiembrie 2017, ora 18:41

Pentru a anula sistemul de vot mixt, reprezentanții mai multor ONG-uri propun inițierea unui referendum legislativ.

„Acest instrument este unicul prevăzut de Constituție și Codul Electoral care oferă cetățeanului posibilitatea ca, în cazul în care Parlamentul și-a întors spatele către alegători și le-a trădat mandatul, să anuleze abuzurile comise de către Parlament”, susține Ștefan Gligor, director de programe CPR Moldova.

Prin urmare, în cel mult o lună, urmează a fi creat un grup de inițiativă, care va fi înregistrat la Comisia Electorală Centrală. Acesta va fi responsabil de colectarea a cel puțin 200 de mii de semnături.

„Trebuie să spunem un „nu” unor încercări de a captura nu numai statul, de a captura mințile, inimile oamenilor. Să ne facă robi ai unui grup restrâns de interese. Când îl va ajunge cuțitul la os, se vor urca în avioane, dar nouă ne vor rămâne datoriile create de dânșii”, subliniază Lilia Carașciuc, director Transparency International Moldova.

Autorii inițiativei spun că la baza acesteia au stat avizul negativ al Comisiei de la Veneția, lipsa unui consens larg în societate, discriminarea diasporei, încălcarea bunelor practici internaționale, dar și experiența negativă a altor state din regiune.

„România, Ucraina și Georgia au renunțat la acest sistem. Toți au văzut deja că această greblă nu funcționează. Politicienii vor să ne demonstreze că el funcționează. El nu funcționează”, menționează Victor Ciobanu.

O alternativă, potrivit inițiatorilor, ar fi îmbunătățirea sistemului proporțional, prin deschiderea listelor de partid. Pentru desfășurarea acestui referendum legislativ vor fi necesare aproximativ 40 de milioane de lei.

„Eu cred că merită să plătim 40 de milioane de lei, ca să nu trebuiască, în următorii 5 ani, să plătim peste 4,3 miliarde de lei, cât este conform legii miliardului furat, pus pe spatele cetățenilor”, susține Valeriu Pașa, expert „Watchdog”.

Contactat de TV8, deputatul PSRM Vasile Bolea, secretarul fracțiunii parlamentare care a propus introducerea mixt-ului, a spus că fiecare poate să facă ce vrea. El a refuzat să comenteze inițiativa societății civile, numind-o „prostii”. Nici președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, nu a fost generos în comentarii.

„Succes le dorim, dar astăzi vorbim despre circulația rutieră”, spune Andrian Candu.

Anterior, cu o inițiativă similară au venit și cei din Platforma DA. După ce sunt aprobate de Comisia Electorală Centrală, rezultatele unui referendum legislativ intră automat în vigoare, adică fără aprobarea Parlamentului, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul unui referendum consultativ.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram