Bucurie pentru copiii internați în Secția de endocrinologie a Centrului Mamei și Copilului. Coridoarele secției au fost desenate frumos, iar saloanele, sufrageria și baia arată acum ca la europeni. Cei mai fericiți sunt copiii pentru care a fost amenajată și o cameră de joacă. Toate au fost posibile datorită asistenței financiare oferite de Guvernul României.

Pardoseala, geamurile și ușile au fost schimbate, pereții au fost decorați, a fost amenajată o cameră de joacă pentru copii, iar saloanele pacienților au fost modernizate. Secția de endocrinologie a Centrul Mamei și Copilului a fost renovată din temelii cu ajutorul Guvernului României.

Sanda Jechiu este din Chișinău și are 14 ani. De 7 ani luptă cu diabetul zaharat, iar pentru a trece mai ușor peste greutăți și sechele, a decis să se implice în activități și proiecte de informare a copiilor în privința acestei maladii. Tânăra este impresionată de modernizarea Secției: „Foarte bine, nu duc lipsă de nimic, mă simt ca acasă. În primul rând mă împac eu cu gândul că sunt diagnosticată cu această boală. Aceste activități mă ajută să am ocupație și să îmi iau gândul de la alte probleme”.

Și ceilalți pacienți sunt încântați de schimbări.

„Paturile sunt foarte comode”.

„Mi se pare foarte comod și foarte curat”.

În camera de joacă a fost instalat și un televizor. Tot aici, la dispoziția copiilor sunt numeroase prospecte cu informații despre diabetul zaharat. A fost modernizată și unica sală de proceduri.

„Pereții trebuie să fie în mod special construiți ca să poată fi prelucrați, tot utilajul trebuie să fie din materiale ușor de spălat și care nu favorizează dezvoltarea infecțiilor”, susține Andrian Chiriac, șeful secției endocrinologie.

La eveniment a participat și ambasadorul României, Daniel Ioniță: „Suntem foarte mulțumiți de ceea ce am văzut astăzi aici. Bucuria acestui proiect trebuie citită atât pe fețele celor care lucrează zi de zi aici, dar ceea ce este mai important pe fețele micuților care vin aici să se trateze”.

„Condițiile din instituțiile medico-sanitare publice și dotarea cu utilaje moderne, cu tehnologii performante influențează foarte mult starea de sănătate a populației”, a menționat Stela Grigoraș, ministru al sănătății, muncii și protecției sociale.

„Podeua a fost acoperită cu linoleum medical special, pentru a ușura prelucrarea”, a spus Sergiu Gladun, directorul IMSP Institutul Mamei și Copilului.

Pentru reparația Secției de endocrinologie, Guvernul României a alocat 2,5 milioane de euro. Lucrările de reparație au durat 5 luni. Capacitea acestei secții este de 20 de paturi. Anual, aici se tratează aproximativ 650-700 de copii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!